zaterdag 11 november 2023

Aardpeer

Eerst iets wat ik weer helemaal geweldig (leuk) vind. Als u mijn boek kent weet u hoe enthousiast ik over aardpeer ben. Als je maar een groente kan kweken is aardpeer een goede keuze want je hebt maandenlang de bloemen, je hebt altijd de aardperen, die winterhard zijn en je hoeft ze nooit opnieuw te 'planten' want ze verspreiden zichzelf. Het zit boordevol goede stoffen, waaronder inuline. Wat ik zo leuk vind is dat er een familie in Allgäu, op 750 meter hoogte leeft, wiens bedrijf draait om aardpeer.
https://www.topinambur-manufaktur.de/about-us
In Duitsland kan je topinambursirop krijgen, in Nederland jammergenoeg niet. Hopelijk komt het hier ook.

Aardperen

Ik las in een wob document  (wat een werk verrichten de mensen die dat allemaal boven tafel halen. Zonder deze doorzetters wisten we oneindig veel minder!) dat om de prikbereidheid te vergroten hippe, multiculturele filmpjes moesten worden ingezet. Een hal waar geprikt werd, gevuld met figuranten. Verderop staat "Later speelt men in op emoties, bijvoorbeeld tijdens de lente in de commercial". Een geprikte vrouw gaat op een picknick-kleed zitten met uiteraard 1 1/2 meter afstand tot anderen, het moet duidelijk zijn dat de regels gevolgd worden staat er.
Als die prik zo veilig en effectief was, waarom moest dan 1 1/2 meter afstand gehouden worden?? Maar goed, alles wat in die tijd gebeurde was manipulatief en het klopte van geen kanten. Niet alleen inhoudelijk, het was ook nog eens geënsceneerd.
Mensen moesten denken dat er heel veel mensen geprikt wilden worden maar het waren figuranten wat de kijker niet wist, zoals er zoveel is wat de kijker niet weet. Dit geldt echt niet alleen hiervoor, al vind ik het als het om die tijd gaat, allemaal de overtreffende trap. Soms zijn er kritische programma's zoals die Zembla-uitzending over de commerciële griepprik. Er zijn gelukkig andere programma's die niet over een dubieus thema gaan, maar die wij fijn vinden om naar te kijken. Ik vind programma's waar mensen gelukkig van worden het fijnst, bijvoorbeeld Spoorloos. Of kunstprogramma's of documentaires, of mooie films/series. Zo genieten we nu weer enorm van The Crown. Humor, ontroering, schoonheid. Genoeg te zien, vooral bij Netflix, maar we kijken tijdens de lunch ook elke dag even iets terug bij nlziet. De nieuwe serie Maud en Babs is weer begonnen en het is zo herkenbaar. Had ik geschreven dat onze mevrouw zomaar geprikt werd zonder te weten waarvoor en dat ze maar alles kunnen doen met mensen die in de war raken? Dat ze op deze manier ook bloed af hadden genomen. Ze wil echt, echt niet verhuizen zei ze net tijdens de wandeling. Ik zei dat ik er ook niet aan moet denken dat ze niet meer in de buurt zou zijn en wij niet voor haar kunnen zorgen. Dan heb je wel vrije tijd zei ze. :-)
---

Ik had nog een bruine bonenprutje in de diepvries en ik had ook nog rijst. Door elkaar gehusseld met nog wat chilisaus erdoor. Even snel appelmoes gemaakt. Dat kan nu gelukkig, met de overheerlijke goudrenetten. Ik mis dat zo in de lente en zomer. Misschien moet ik eens wat gaan inmaken of voor in de diepvries, maar de la doet raar dus ik moet hem ontdooien. Stukken appel, klein scheutje water, kaneel erbij. Als het gaar is even met de pureestamper beetje fijn maken en tot slot een theelepel honing erdoor, klaar. Buiten af laten koelen. Dat hoeft uiteraard niet, maar deed ik want moest wel echt koud zijn en snel.