dinsdag 7 november 2023

Tussendoortje

Voor mensen die twitter hebben de moeite waard om te lezen, van de neuroloog.
https://twitter.com/john_bumblebee/status/1721944214521495578Gewoon iets grappigs.
Rijst met veel groente, gebakken ui, knoflook, rode paprika en boerenkool*. Ik vind het ideaal om stelen boerenkool te krijgen van de Streekboer. Het is een heel gezonde groente die je overal doorheen kan knippen, zoals door dit gerecht. Ik deed het nadat ik de ui een beetje glazig had gebakken. De boerenkool even meebakken en toen de rest van de groente erbij. Scheutje Tamari (of sojasaus), vers pepertje.
Ik zou er normaal nog een handje pinda's door gedaan hebben, mar Feijenoord speelt vanavond dus Henk neemt een biertje, met pinda's. 


*Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen die nodig zijn.  
Vitamine A (veel!), C (veel!), B6, K,Calcium, Mangaan, Koper:  
Het heeft een hoog ijzergehalte. Ik heb wel eens gelezen dat er meer ijzer in boerenkool zit dan in rundvlees.

Wetenschappers hebben in boerenkool vele actieve plantenstoffen in de vorm van flavono├»den ontdekt, met name kaempferol en quercetine. Quercetine is een sterke antioxidant die veroudering kan tegengaan. Kaempferol is ook een antioxidant die  vooral ontstekingen en de kans op kanker kan verminderen.
Daarnaast bevat boerenkool glucosinolaten, die worden omgezet in isothiocyanaten. Volgens onderzoekers kunnen deze stoffen ook kankerremmend werken.

Het is echt een superfood! Vol antioxidanten en hierdoor wordt voorkomen dat schade aan cellen wordt aangebracht. Antioxidanten staan bekend om het bijdragen aan het voorkomen van ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook remmen ze ontstekingen en gaan ze een hoge bloeddruk tegen.

Boerenkool helpt je ogen te beschermen
Door het hoge gehalte aan de stoffen luteïne en zeaxanthine, helpt verse boerenkool mee aan het tegengaan van leeftijdsgebonden achteruitgang van de ogen. Uit studies is gebleken dat de stoffen voornamelijk helpen tegen veroudering van het netvlies en staar.

En dan zitten er natuurlijk ook nog veel vezels in.
Er zit nog meer in dan ik hier geschreven heb, maar dit is al veel en ik zou zeggen eet het regelmatig in herfst en winter.

Wat maaltijdsuggesties:
Boerenkoolstamppot met biologische of plantaardige wordt, augurkjes en uitjes
Een salade met stukjes appel, gedroogd fruit en nootjes of geroosterde pitten
Soep met iets pittigs, bijvoorbeeld peper en/of gember
Omelet of roerei met boerenkool
Chips van boerenkool
Geknipt en roerbakken door bijvoorbeeld rijst met pinda's en andere groente
Een hartige taart of quiche met boerenkool
Bakken met zoete aardappel en uien
Door een smoothie