zaterdag 25 november 2023

Oud

 Wij hebben hier nog nooit van gehoord, u?

Over oud gesproken, we hadden het vanmorgen over taal, hoe vanzelfsprekend om te spreken, maar hoe is het begonnen en hoe heeft het zich ontwikkeld? Interessant.
Gebaren, klanken, tekeningen, en hiërogliefen, de eerste geschreven taal.  Maar hoe klanken woorden zijn geworden en hoe we nu gewoon een gesprek met elkaar voeren ...  Nou ja, gewoon. :-) Henk laat mij de voorkant van een boekje van W.G. van der Hulst zien, "Jaap Hol en zijn vrinden". Mijn broer in Canada zegt nog altijd vrinden. Mooi hoe taal is gebonden aan de tijd, aan de streek en aan het milieu waarin iemand leeft. Nu het allemaal verengelst zal dat allemaal steeds minder een rol spelen. Ik koester het Nederlands, mijn taal!
Daarnaast kan ik genieten van andere talen. Frans vind ik de mooiste taal, maar Duits en er zijn mensen die zulk mooi Duits spreken en mooi Engels, allemaal heerlijk om naar te luisteren. Streekgebonden taal is ook belangrijk voor een cultuur. Henk is in Friesland opgegroeid, maar zijn familie komt uit Twente en regelmatig vliegt er een Twentse uitdrukking van zijn moeder door de kamer, bijvoorbeeld "slaop oe nie, dan rust oe toch". Een grote voorkeur van Henk is Portugees, zoals ze dat in Brazilië spreken.
---
Het gaat maar door met informatie die bovenkomt door onderzoek of naweeën. Elke dag, misschien wel elk uur. 
Hoe is het op dit moment met de oversterfte?
https://x.com/SteigstraHerman/status/1727950728101020106?s=20

Heftig bericht voor zwangere vrouwen. Werkt het hier anders, of is het gewoon hetzelfde, dat er niet over wordt gepraat?
https://x.com/_aussie17/status/1723801385320554960?s=20

Er zijn veel mensen die supplementen nemen. Ik vind dat niet zo'n goed idee, een stof is geïsoleerd, terwijl het vaak juist de andere ingrediënten in groente en fruit zijn die de vitamine of het mineraal helpen om beter opgenomen te worden en alles is dan in de juiste verhouding aanwezig. De natuur is zoveel intelligenter dan wij ooit zullen zijn. Een kleine kanttekening want de grond is verarmd door hoe ermee om is gegaan, waardoor bepaalde mineralen minder aanwezig zijn en je dat dus ook minder binnen krijgt. En als je alleen plantaardig eet kan je een zinktekort krijgen, een heel belangrijk mineraal. In plantaardige producten zit het wel (zonnebloempitten, sojameel, cacao-poeder, tarwe, gerst, gierst, haver, quinoa, doperwten, linzen, bonen, paranoten, pinda's, walnoten, chiazaad) maar het wordt moeilijker opgenomen dan zink uit dierlijke producten. 
Maar op zich ... Ik las van een fysicus (tegen de machtige medicijnindustrie), die waarschuwt dat er cyanocobalamin in een vitamine B supplement kan zitten (die naam zou ik al absoluut niet vertrouwen). Onmiddellijk weggooien zegt hij. 
In het gesprek met die vrienden met dat bijzondere huis vroeg hij aan mij: "Jij bent tegen alle medicijnen"? Ik zei even ja, maar nee, natuurlijk niet, het kan iemand redden. Ik had het meteen over ontstekingen enz. en hoe fijn het is dat er dan iets gegeven kan worden. Ik ben tegen het misbruik ervan en ik denk dat het dan over 3/4 gaat van alle medicijnen en misschien wel meer. Het is de hele dag overal. Het is doodnormaal geworden voor de meeste mensen. Wie gaan echt lezen wat ze voorgeschreven hebben gekregen en vragen zich af wat als ik het wel neem en wat als ik het niet neem? Zijn er natuurlijke alternatieven, dat vooral, maar daar had al in het eerste stadium over nagedacht moeten worden vind ik. We liepen langs mensen in de winkel die het over griepprikken hadden en het ging over of het pijn had gedaan en dat de ene veel beter prikt dan de ander enz. Over het nut ervan, laat staan over de negatieve kant ervan ging het niet, gaat het bijna. Ik vind dat heel erg en onvoorstelbaar.
---

Het regent en regent en regent en wat vind ik dat gezellig.
Ik wens u een mooi weekend!

Anaterate