maandag 29 januari 2024

Hup in de benen

is de titel van een leuk foldertje dat ik hier al een paar heb liggen (www.veiligheid.nl), het is van  een paar jaar geleden en gaat over hoe als oudere stevig op je benen te blijven staan. Volgens mij was er toen een valpreventie week.
"Er verdwijnt 2% spiermassa per jaar. De botdichtheid neemt af, wat ook de neurale aansturing verandert, met als gevolg een lagere reactiesnelheid. Ouderen struikelen ook eerder, met vaak letsel als gevolg. Elke 4 minuten komt er een gevallen 65plusser bij de Eerste Hulp (ik zag het op hun website, maar wat lijkt me dat veel)
Ik zag laatst Arie Boomsma, bij Boerderij van Dorst (wat geniet ik van die series!), die een sportschool heeft, waar ook zijn ouders komen, die in de 80 zijn. Ze doen oefeningen, zoals het lopen met zware gewichten om de gewone dingen te kunnen blijven doen. Ik heb helemaal niets met sportscholen, maar hij doet hiermee zoiets belangrijks. Als je ziet hoe slecht veel ouderen lopen, dat wil je niet en wat kan je eraan doen om proberen dat te voorkomen?
Dit foldertje gaat over kleine, heel eenvoudige oefeningen tijdens dagelijkse bezigheden. Ik neem ze over, soms met een eigen zinnetje ter aanvulling.

Voetsie
Tijdens het aankleden 5x op je tenen staan. Ik doe dit tijdens het tandenpoetsen en dan afwisselend op mijn tenen en hakken. (Voor sterke voeten en balans)

Poetstoets
Wastafel vastpakken bij het tandenpoetsen, voeten dicht naast en tegen elkaar aan zetten. Wastafel loslaten. 10 seconden poetsen. (Voor sterke benen en balans) Ik heb twee jaar geleden een geweldige elektrische tandenborstel van de zoon van Henk gekregen en die doet er twee minuten over. Ik ben dus al bezet tijdens het poetsen, met mijn oefening, maar ikga dit zeker ook proberen.

Koffiepakken
5x naar voren reiken, afwisselen met linker en rechterarm. Ik doe het dan ook nog naar links en rechts. Dan koffie. (Voor balans en die balans komt denk ik omdat zo te zien het lichaam een beetje meehelt, tijdens het reiken.)

Belspel
Tijdens bellen. Tenen krachtig buigen en ontspannen. 5 keer. (Voor soepele voeten)

Thuissporter
Tijdens het zitten wanneer je bijvoorbeeld naar sport kijkt Linkerbeen strekken, 10 keer 10 sec. vasthouden. Zelfde met rechterbeen doen. (Voor sterke benen en buik)

Gaanrecht
Tijdens koken Aanracht vasthouden. Lopen als een koorddanser. Voet tegen voet ervoor. 3 keer heen en weer. (Voor balans)

Plaatsmaken
Opstaan zonder handen te gebruiken. 5x achter elkaar 3x per dag. (Voor sterke benen)
Ik doe ook een paar keer per dag net of ik ga zitten en blijf dan zo hangen.

op het hoofd :-)
 jarmoluk