donderdag 11 januari 2024

Gezonde spruitjes

Een heel gezonde groente is spruitjes, veel voedingsstoffen en vooral veel, heel veel  vitamine C, vitamine K en kalium! Er zit meer vitamine C in spruitjes dan in een sinaasappel. Zelfde geldt voor bijvoorbeeld rode paprika, maar eet er geen sinaasappel minder om! Het is de combinatie van alles wat de natuur ons biedt, die voor het meest gezonde evenwicht zorgt. 

Juglen Zwaan: 
Een van de actieve stoffen in spruitjes is sulforafaan, dat door wetenschappers in verband wordt gebracht met een verlaagde kans op kanker, maagzweer, en Alzheimer. Ook mensen met autisme functioneren volgens onderzoekers een stuk beter door sulforafaan.
https://www.ahealthylife.nl/voedingswaarde-spruitjes/

Er is een spruitjesloversgemeenschap, wat grappig.  

Roerbakken of in de oven roosteren zorgt dat er een minder onaangename geur is. Ik doe dat ook en Henk is gek op geroerbakte spruitjes die hij dan van tevoren door de helft of in vieren snijdt. In de oven vind ik het lekker met stukken andere wintergroente zoals pastinaak, wortel, knolselderij, aardpeer en soms nog zoete aardappel of gewone aardappel. Het is een basis, of zelfs gouden regel voor mij om seizoensgroentes bij elkaar te doen, dat past altijd.
Scheutje olijfolie en tijm of rozemarijn erbij. En/of aan het eind versgemalen zout en peper erdoor en verse peterselie erover, of gedroogde kruiden.
Ik vind spruitjesstamppot ook lekker, met gebakken uien en een augurkje en/of zilveruitjes.

Recepten die ik zag bij die gemeenschap:

Spruitjes
  • Met goede boter een snuifje zout en peper
  • Met een uitje even wokken met olijfolie en dan water en een tuinkruiden blokje erbij en 15 minuten koken. Eventueel 5 minuten voor het eind nog een appeltje erbij. Smullen maar!"
  • Lekker veel spruitjes met een beetje gesmolten kaas erover, 
  • Heerlijk spruitenprak met stoofpeertjes
  • Kleine spruitje stomen, daarna kruiden- of knoflookboter erover of stomen met wat zout + ietwat roomboter en vervolgens serveren met nootmuskaat Beetje sesamzaad erdoor, knisperen ze ook nog gezellig
  • Met wat strooikaas erover, heerlijk!
  • Mijn favoriete groente. Heerlijk in de wok met wat sesam ketjapsaus, dan uitjes, spekjes en een eitje erdoor
  • Spruitjes met maggi en aardappelen
  • Spruitjes, in de wok met wat spekkies en eventueel wat rode ui, en dan met 2 forse lepels honing en 2 lepels mosterd.  MNJOMNJOM!!!
  • Overheerlijk met witte dikke peterselie saus
  • Met tamme kastanjes.
  • Laatst toch eens geprobeerd: heerlijk, mits goed klaargemaakt. Eerst van elke spruit het kontje en de buitenste blaadjes verwijderen, en halveren. Dan 3 minuten koken. Dan 20 minuten in de oven
  • Walnoot erbij meebakken jammie (weet niet of dit een nieuw recept is of bij het vorige hoort. Kan natuurlijk allebei)
  • Zalig. Zeker als je ze in bouillon kookt
  • Gewokt, afgetopt met taug√© wat pindasaus en uitjes. Lekker met gekookte rijst
  • Spruitjes maak je met gezouten boter en nootmuskaat
  • Ik eet ze met een lik mosterd...mmmmm en jus.
  • Met een uitje even wokken met olijfolie en dan water en een tuinkruiden blokje erbij en 15 minuten koken. Eventueel 5 minuten voor het eind nog een appeltje erbij. Smullen maar!


TANITAMON