woensdag 24 januari 2024

Vervolg voorbereiding

De 3e storm van het jaar, Jocelyn. We zouden even naar de Aldi gaan, maar het leek ons niet verstandig. Klein stukje gelopen en er was een moment dat ik kracht moest zetten.
We gaan morgen.

Wat is aardappelpuree toch zoals ze in Engeland over bevredigende maaltijden zeggen 'comfortfood' (zie mijn hoofdstuk over troosteten in het boek, alhoewel, is dat helemaal hetzelfde? Het ligt wel heel dicht bij elkaar). Romige aardappelpuree met champignonragout en  juist die twee bij elkaar versterken het prettige mond- en maaggevoel. Met witlofsla, appel en een sherrysausje, wat ik bijna altijd bij deze salade maak. Beetje yoghurt of kwark, mayonaise, tomatenketchup of tomatenpuree, scheutje sherry, peper en zout.


Andere landen worden actief voorbereid op een eventuele oorlog. In Zweden bijvoorbeeld hebben mensen een brochure van 18 pagina's in de bus kregen. De folder is samengesteld door het Agentschap voor Civiele Noodgevallen, een overheidsorgaan van het Zweedse ministerie van Defensie. 
Het gaat over de inhoudelijke kant van oorlog en over verzet, maar ook over wat in huis te hebben. Deze lijst wordt naast wat ik gisteren schreef, ook door de hoogste leiding van de NAVO geadviseerd. Het zijn de gebruikelijke items zoals blijvend goed voedsel: blikken met vis, ravioli, gekookt vlees en soep (ik zou hier potten en blikken groente en vooral peulvruchten aan toevoegen en als je plantaardig eet is dat de belangrijkste eiwitbron) warme kleding, kaarsen en een alternatieve verwarmingsbron voor als er geen warmte van buitenaf is waardoor niet gekookt en niet verwarmd kan worden. De eerder genoemde zaken als water, een zaklamp en radio op batterijen, maar ook contant geld en een tastbare lijst van telefoonnummers want als er geen stroom is, is er ook geen internet en kan je dus niets opzoeken.
In sommige landen krijgen jongeren die 'elektronisch' zijn opgevoed les in bijvoorbeeld kaartlezen. En wat als er gesaboteerd wordt en zonnepanelen doen het niet meer?
Iedereen moet zich op zijn eigen manier voorbereiden. Wat is mogelijk en dat is voor iedereen anders.
https://www.ad.nl/buitenland/hoe-andere-europese-landen-burgers-al-adviseren-over-oorlog-voorbereiden-op-onvoorspelbaar-tijdperk~a1a6ee1c/
---
EMA bevestigt nogmaals: bevolking was proefkonijn voor coronavaccins.

"Er was nadrukkelijk géén goedkeuring van het vaccin zélf, maar een tijdelijke goedkeuring voor vermarkten van de vaccins, en dat is iets heel anders". 
https://indepen.eu/ema-bevestigt-nogmaals-bevolking-was-proefkonijn-voor-coronavaccins/

Japanse gezondheidsfunctionarissen waarschuwen voor vaccinatieschade
https://artsencollectief.nl/japanse-gezondheidsfunctionarissen-waarschuwen-voor-vaccinatieschade/
Gelukkig is het Engels ondertiteld.