donderdag 2 februari 2023

Zonnebloempitten

We hebben heerlijk gegeten; volkoren macaroni, diepvriesspinazie, maar ik vond het te weinig, aangevuld met snijbiet uit de vensterbank, en een soort kaascrème van zonnebloempitten*. Ik maak zo'n crème meestal van cashewnoten, maar ik heb nog heel veel zonnebloempitten dus maakte ik het daar van. Ik zal het bij recepten zetten, maar hier ook.
Ik deed maar wat, zoals meestal met gerechten
75 gram zonnebloempitten 2 uur geweekt in lauwwarm water
In het maalbakje, met 1 dl plantaardige melk
Knoflook-, uien- en kurkumapoeder en een beetje cayennepeper (vooral dit maakte het heel lekker)
Flink wat edelgist en zout
Pureren
Onderin de ovenschaal de macaroni met 1/4 crème
Snijbiet erop en de rest van de saus, bosuitjes erover
In de oven tot het door en door heet was en licht gekleurd. Nog wat edelgist erover gestrooid


Zonnenbloempitten
I
n een zonnebloem zitten honderden pitten
Voedingswaarde: Vitamine E, eiwit, foliumzuur, kalium, fosfor, magnesium, selenium
Zonnebloempitten worden vooral gebruikt om zonnebloemolie van te maken
Het is lekker om ze te roosteren in de oven of koekenpan, als snack met een beetje zout
of te strooien over een pap, muesli of ander ontbijt
Door neutraal brood of juist zoet brood met banaan of rozijnen
Over een salade
Rijstgerechten en alles met champignons
Lekker als toetje om bijvoorbeeld een appel mee te vullen, met rozijnen en kaneel en dan in de oven te doen. Of yoghurt of kwark met fruit en de zonnebloempitjes erover
Malen tot een soort pindakaas, zout erdoor, voor op de boterham
Door en/of over koekjes


                                              Dioptrus


Altijd handig (en lekker!) om zonnebloempitten en pinda's in (op?) voorraad te hebben. Allebei goedkoop en voedzaam. En het kan net iets extra's aan een gerecht geven.