dinsdag 28 februari 2023

Een prachtig beeld en winst

Eerst iets moois, leven in leven:In dezelfde krant staat:
"Als gevolg van onze hebzucht tasten we Gods schepping aan". 
Als we niet alsmaar meer wilden was alles goed gegaan. Ik kan ook wel een bepaalde hebberigheid hebben, bijvoorbeeld als we in de museumwinkel staan. We vinden daar het een nog mooier dan het ander en we zoude alles wel willen hebben. Wel daar alvast de mooie catalogus gekocht die bij de tentoonstelling hoort en een cadeautje voor iemand. De catalogus was naderhand bekeken een beetje dom, maar we bewaren hem voor onze dag in mei.
Echt hebberig ben ik bijvoorbeeld van potjes zelfgemaakte jam en aanverwanten. We hebben nu geen tuin dus ik kan geen jam maken, maar een kelder met planken vol jam enz. Niets maakt me zo rijk als dat. En boeken natuurlijk. Maar dat is het dan ook wel.
Als er geen gif gebruikt was, geen kunstmest, geen hormonen, geen verspilling van materialen, als kwaliteit boven kwantiteit was gegaan, als we dicht bij de natuur waren gebleven dus eten volgens de seizoenen, geen tomaten in de winter en als er niet zoveel geëxporteerd zou worden, dan ... 
k ben het heel erg eens met de uitspraak, wat natuurlijk geen verrassing is. In andere gebieden van de wereld vertaalt de hebzucht, die bijna altijd ten koste van natuur, landschap, dieren en mensen gaat in boomkap, enorme plantages, ivoor, palmolie, exploitatie van aardolie enz. enz. enz. Vaak komt er dan ook nog criminaliteit en soms zelfs geweld bij. 
Toen ik me aan het verdiepen was kwam ik deze pagina tegen:
https://www.regenwoudredden.org/
En deze foto.


Zo verdrietig allemaal. Of het nu in Europa gebeurt of ver weg, hebzucht is de grootst algemene deler. Vanuit die hebzucht kunnen mensen de vreselijkste dingen doen. En dan heb ik het nu vooral over de natuur, over bijvoorbeeld drugs waar zoveel slachtoffers door gemaakt worden, heb ik het nu niet. 
Ik weet niet hoe dit allemaal te keren is. Een catastrofe en daarna kinderen opvoeden met de waarde van het leven. Wat is werkelijk belangrijk? Vervolgens de praktijk, bijvoorbeeld zelf voedsel verbouwen. Daarnaast aandacht voor elk individu, voor ieders unieke kwaliteiten.
Veel tijd besteden aan en aandacht voor creativiteit, zodat er altijd een manier is om je te uiten. Aandacht voor elk individu want bij iemand anders is misschien sport het beste uitingsmiddel.

In veel kranten stond gisteren:
"Enorme winst voor farmaceuten vooral dankzij overheden: 
Ze gingen schaamteloos voor het geld"

De enorme winsten van farmaceutische bedrijven tijdens de coronapandemie zijn grotendeels te danken aan miljardeninvesteringen vanuit overheden, concludeert Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in een nieuw rapport. In de contracten met onder meer vaccinmakers Pfizer en Moderna ontbraken afspraken om extreme winsten te voorkomen.

Esther de Haan van Somo zegt: "Het bedrag zou wel eens veel hoger kunnen liggen omdat bedrijven en overheden niet transpa­rant zijn geweest over hun deals."

Miljarden winst werd er per farmaceutisch bedrijf gemaakt. Ze hadden ook al miljarden gekregen voor ontwikkeling en productie van de vaccins. Ik heb er wel eens over geschreven, dat door de geavanceerde koopovereenkomst niet de bedrijven maar de overheid verantwoordelijk is. Bedrijven hoefden op grond van deze overeenkomst geen geld terug te geven dat was gebruikt voor de ontwikkeling en productie van vaccins. Zelfs niet wanneer de ontwikkeling mislukte en het vaccin nooit werd geleverd.”
De krantenmagnaat die zo bepalend was de afgelopen jaren, publiceert nu de pandemie achter ons ligt af en toe, en wie weet steeds meer, een kritisch bericht. Ook dat is in ieder geval nu veelal hetzelfde.