zondag 3 september 2023

Het artsencollectief, veganistische maaltijden in ziekenhuis en meer, vooral democratie

ps
Even bovenaan, anders is het niet duidelijk. Ik schrijf of plaats nog vaak iets bij een bericht. Ik heb net een foto bij de banaan-appelkoek gezet.
---

Als ik rijk zou zijn zou ik het artsencollectief royaal steunen en belonen.
Wat zij doen en waar zij voor staan is hoe voor mij de gezondheidszorg eruit zou moeten zien. Vanuit gelijkwaardigheid mensen behandelen. Tegen de macht van het geld. Niet op symptomen gericht zijn maar op oorzaak en gevolg. En op eigen verantwoordelijkheid.

"Wij zetten ons dagelijks met hart en ziel in voor mensen en verenigen ons vanuit onze zorgen om de verregaande economisering van de zorg en globalisering van beleid. Want, gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Keuzevrijheid en behoud van lichamelijke integriteit zijn voor ons fundamentele waarden en een leidraad bij al onze activiteiten.

Binnen de artseneed staat het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van schade voorop. Door de huidige aanpak van de gezondheidszorg in het algemeen en van corona in het bijzonder is een crisis ontstaan die de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen steeds meer in gevaar brengt. Wij zien dat niet de arts-patiëntrelatie, maar de overheid-patiëntrelatie steeds meer centraal is komen te staan. Deze relatie wordt politiek gestuurd, met steeds grotere ondemocratische invloeden."


Hier staat het helemaal:
https://artsencollectief.nl/van-wachten-op-ziekte-naar-het-vergroten-van-gezondheid/

Ik wil ze in de (natuurlijke!) bloemetjes zetten. Het is zo fijn als je je gesteund weet door mensen en organisaties. Door goedheid.

wernerredlich

En verder met zorg.
Hier staan goede punten bij, bemoedigend.
Verkiezingsagenda medisch specialisten 2023
De Federatie Medisch Specialisten heeft de Verkiezingsagenda medisch specialisten opgesteld die is aangeboden aan alle politieke partijen.
https://demedischspecialist.nl/nieuwsoverzicht/nieuws/verkiezingsagenda-medisch-specialisten-2023
---
Ik las dat in 11 ziekenhuizen in New York sinds vorig jaar veganistisch gekookt wordt. Daardoor is de uitstoot van broeikasgassen op het gebied van voeding in de ziekenhuizen met 36% gedaald, meldt de New York Times. Dat is belangrijk, maar wat ik vreemd vind is dat er niets staat over wat het met de patiënten doet. Ze zullen veel groente en fruit krijgen en dat zal van alles doen. Wel staat er dat 9 van de 10 patiënten er blij mee zijn. Als je vegetarisch wilt eten moet je dat aanvragen.
De productie van plantaardig eten stoot volgens de Universiteit van Oxford 75 procent minder broeikasgassen uit dan eten met vlees.

Ik denk dat plantaardig (dat is ruimer dan veganistisch en past beter bij mij) eten voor gezonde mensen goed is en ook voor bepaalde, misschien zelfs wel voor veel zieke mensen. Niet voor iedereen, niets is voor iedereen, maar op zich, de ontwikkeling is mooi en het milieu is er blij mee. 
Wel is het vaak of de ene of de andere kant, er zijn zoveel nuances. Er zijn allerlei behoeftes bij mensen en dat kunnen bij darmaandoeningen bijvoorbeeld eiwitten zijn.
Toen ik hierover las kwam ik het leuke bericht tegen dat ze al heel lang vega kroketten leveren in Blijdorp en dat mensen het niet kunnen geloven.

Als iemand zin heeft zich in de pcr test te verdiepen is hier een lang artikel. Het stond al een tijdje te wachten. 
https://web.archive.org/web/20220531041359/https://cormandrostenreview.com/report/
Je kan eindeloos doorgaan met alles wat er mis ging aan te kaarten en alles bij elkaar is het een groot verhaal waar de meeste mensen maar een fractie van weten en het mede daarom accepteerden. Doen wat werd opgedragen en gauw de deur weer dicht. Voor die mensen is de pandemie al lang geleden afgelopen. Voor mensen die zich erin verdiept hebben zal het altijd doorgaan.

Huisarts Els van Veen is een goed voorbeeld van de deur wagenwijd openhouden!
Ze laat soms bijna elke dag van zich horen en ze blijft benoemen wat er mis is gegaan en waar zij o.a. de dupe van is geworden. Haar leven is voor een groot deel kapot gemaakt. Zij had niet alleen een andere mening, maar liet die mening ook horen met alle voor haar grote consequenties. (Op een aantal moedige mensen na zijn het vooral veel mensen die gepensioneerd zijn die nadrukkelijk van zich laten horen. Meestal zijn ze nog op een andere manier aan het werk, maar ze hebben weinig of niets meer te verliezen en kunnen dus veilig en vaak hartstochtelijk hun verhaal doen.)
Ze lijkt onvermoeibaar omdat ze voor integriteit blijft strijden. Integriteit voor patiënten en voor zichzelf. Haar verdriet en teleurstelling over en in collega's en in de overheid is altijd voelbaar.

En natuurlijk in de media. Niet alleen wat 'dat' betreft. Wij kunnen het bijna niet meer aanzien. Constant hetzelfde, dag in dag uit. Nooit  kritisch naar 'dat' en al het andere, wat uitgaat van een bepaalde manier van denken, maar wel naar wie anders denkt. Steeds opnieuw en een klein venijnig voorbeeld was gisteravond, toen de interviewster aan Mona Keijzer vroeg of ze een baantjesjager was. Dan heeft ze zich geen moment verdiept in haar en buiten dat, wat is dat voor onaardige vraag, wat is de zin ervan?
Ik blijf Willem Glaudemans aanhalen, voegt het iets toe, of breekt het iets af?
Ik ben trouwens benieuwd welke pemierkeuze Omtzigt maakt.

Even door op de media. Zo las ik net over cruciale artsen in Israël, "artsen voor democratie', tegenstanders van de juridische hervormingen die de Israëlische regering wil doorvoeren. Elke week demonstreren ze in rode shirts met de leus "'Er is geen gezondheid zonder democratie". Het zijn niet alleen artsen, duizenden zorgmedewerkers* demonstreren elke zaterdag tegen de omstreden juridische hervormingen om de macht van het hooggerechtshof in te perken, die de regering van Netanyahu nog wil doorvoeren. Vorige maand werd als onderdeel van de hervormingen de 'redelijkheidsnorm'** al afgeschaft. Dat woord alleen al.
Ook in geschreven tekst kunnen een of twee woorden de toon bepalen. Ik las het artikel met grote belangstelling, maar aan het eind van het artikel staat: "Zolang nog niet alle hervormingen doorgevoerd zijn, en nota bene het hooggerechtshof zelf zich deze maand nog over het afschaffen van de redelijkheidsnorm moet buigen, blijft Amiad de straat opgaan, met nog iets van hoop." Hoezo nota bene?? Het gaat juist over het hooggerechtshof.

Emigreren is op zich trouwens lastig want hoe zeer gekwalificeerd de artsen ook zijn, in het buitenland telt het niet. 
Het is een andere situatie, maar wat zou het mooi zijn geweest als hier een grote groep artsen had gedemonstreerd tijdens 'de'. Eerder schreef ik 'dat', maar soms is 'de' beter. Ik wissel het af.
In zoveel groepen speelde angst (niet voor het virus maar voor de gevolgen) een grote rol.

*Elke zorgmedewerker is belangrijk en de zorg heeft al grote problemen, maar het gaat mede om artsen die gespecialiseerd zijn. Op sommige gebieden zijn maar drie specialisten en als er dan een of twee verdwijnen ... 

**De nu door de regering Netanyahu weggestreepte ‘redelijkheidsnorm’ stond het Israëlische Hooggerechtshof toe besluiten en benoemingen van de regering nietig te verklaren als die als extreem onredelijk’werden beschouwd. Netanyahu kan d
oor het afschaffen van deze norm naar eigen inzicht mensen benoemen of ontslaan, zonder verantwoording te hoeven afleggen aan het Hooggerechtshof.
---

Heeft u op het moment een fijn weekend?
We hebben gisteren eindelijk weer even in de zon gezeten om 11.00u met een beker cichorino en een dagelijks amandel-kokoskoekje, heerlijk was het.
We gaan dit zo weer doen, ik verheug me erop.