zondag 24 september 2023

Opluchting (beetje)

Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Het werd bij voorkeur gegeten als het boerenwerk tijdens een vorstperiode stil lag. Zoals de naam al aangeeft, bestaat vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingrediƫnten: wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Maak de wortels schoon en snijd ze in plakken.
Kook of stoom de aardappelen met de plakken wortel, tot ze nog net niet gaar zijn.
Spoel de bruine bonen af (of u heeft bonen geweekt en gekookt) en doe ze bij de aardappelen en wortelen. Laat dit in nog 10 minuten verder gaar worden.
Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
Bak de uien tot ze zacht zijn.
Was de appel en snijd hem in blokjes. Bak de appelblokjes met de ui mee.
Schep het aardappelmengsel door de ui en appel.
Dit is lekker met een mosterdsausje, of de uien bakken en daar een flinke lepel mosterd door en eventueel binden. Versgemalen peper is cruciaal in dit gerecht.
Natuurlijk kunnen er (plantaardige) spekjes bij en/of (plantaardige) rookworst, maar dit is op zich al helemaal goed. Het doet me denken aan wat ik vroeger met verse kapucijners deed, daar deed ik gebakken uien, gebakken appel en aardappelen bij en ook mosterd en dat was zo lekker!
---

Een trampoline schijnt heel gezond te zijn.
https://x.com/buitengebieden/status/1705490909050146936?s=20

De denktank desinformatie was al voor(!!) 'de periode' opgericht. Elk woord hierover is verder overbodig.
Els van Veen (huisarts)
"Het tragische gevolg is, dat zo voor artsen werd bepaald hoe zij hun patiƫnten wel of niet moesten behandelen."

Schrijver op twitter:
"April/mei 2020 … vriend van mij is redacteur van een grote krant. Vraag; waarom berichten jullie zo eenzijdig, er is veel meer materiaal / kennis beschikbaar. Overheids verhaal klopt van geen kant.
Antwoord: wij mogen niks zelfstandig berichten over COVID … er is 1 desk voor de groep (meerdere dagbladen), daar wordt alles bepaald."
Het was belachelijk en vooral ook schadelijk om te zien welk eenzijdig nieuws er overgebracht werd. Dit is het duidelijkste voorbeeld en veel ogen zijn hierdoor geopend, maar we zien het elke avond gebeuren. Voor de mensen die het niet zagen zal het bij het dagelijkse nieuws al helemaal niet opvallen. Ze slikken alles voor zoete koek.

Edith

Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren:
"Iets voor zoete koek opeten/slikken/opnemen: d.w.z. iets gewillig verdragen, doen alsof men het onaangename niet bemerkt; iets voor goede munt aannemen, iets goedwillig gelooven."

Alle onzinnige en verschrikkelijke dingen die er gebeurd zijn mogen nooit vergeten worden.
Weer eens een paar voorbeelden:
https://x.com/PTibx/status/1705132037923799394?s=20 
Verschillende fotos, waaronder kleuters!!!


Frank Peeters (huisarts) "Man in skatepark droeg geen mondmasker en gaf ID niet aan politieman. Daarna kreeg hij pepperspray in zijn gezicht en een klap tegen zijn hoofd." Het filmpje hierbij is te naar om te plaatsen. Het gebeurde in Vlaanderen.

---

Er is een beetje opluchting dat er in een dagblad een artikel staat van cardiothoracale chirurg Jan Grandjean waarin hij schrijft over de prikken. Laten we hopen dat het stimuleert.*
"Artsen zijn bezorgd" "Bijna 5 miljoen Nederlanders krijgen deze week een uitnodiging voor een nieuwe coronavaccinatie, onder wie 60-plussers en medische ‘hoogrisicogroepen’. Ook zorgmedewerkers kunnen een herhaalprik nemen. Maar hoe veilig is die? Artsen zijn bezorgd. Er is geen doorslaggevend bewijs dat ze de bescherming bieden die de overheid suggereert. Bovendien: natuurlijk opgebouwde immuniteit is vele malen effectiever dan door vaccin-opgewekte immuniteit. En een groot deel van de mensen heeft inmiddels zowel immuniteit door vaccinatie als door infectie, omdat de vaccins slecht tegen (her-)infectie bleken te beschermen. Ook ontbreekt in de overheidscommunicatie een objectieve afweging van de risico’s van herhaalde vaccinatie. Het veiligheidsdossier stelt niet gerust. Maar de overheid lijkt daarvan welbewust weg te kijken."

Het artikel gaat verder over hartschade, oversterfte en meer.

De naam van Hannah Visser (internist-infectioloog) staat er ook onder.

https://www.telegraaf.nl/watuzegt/783652909/reden-tot-zorg-want-hoe-veilig-is-die-prik


*Ik zag dat een journalist openheid wil.

Maurice: "Door een uitgebreid gesprek met een prominente journalist, begrijp ik nu beter waarom de media tijdens de Coronaperiode geen kritische vragen stelden aan de autoriteiten en amper ruimte gaven aan een tegengeluid.

Niet alleen bij de overheid en de gezondheidsautoriteiten is er weerzin tegen de evaluatie van hun optreden tijdens de Corona-periode, maar dat is ook het geval bij de meeste media.

Ik werd benaderd door een prominente journalist, die wel bezig is met deze vorm van evaluatie. Zowel over zijn/haar eigen optreden als dat van anderen in de media. En die daarover met een aantal mensen, met camera erbij, wilde praten."

Ook dit is een positieve ontwikkeling!!!

https://www.maurice.nl/2023/09/23/zo-redeneerden-de-media-tijdens-de-coronaperiode/