dinsdag 5 september 2023

Invloed op onderwaterleven

Spoel medicijnen niet door de wc staat er bij nu.nl. Het heeft niet alleen invloed op mensen, waar het al bijna nooit over gaat, als oorzaak voor allerlei problemen, maar en hier heb ik eigenlijk nooit over nagedacht, wat raar, ook op het onderwaterleven. "Vissen bewegen langzamer door kalmeringsmiddelen en vissen en kreeftjes worden moediger door angstremmers." Niet gebruikte medicijnen en vooral ingenomen medicijnen komen door plassen en poepen via het riool in het water terecht.
Ik kwam hier trouwens pas later, ik las eerst over hoe sterk de Rijn vervuild is, door chemische bedrijven en medicijnen. Bepaalde wateren zijn (wat) schoner dan een aantal jaar geleden, zo niet de Rijn, die is elk jaar viezer.
Er is steeds meer drinkwater nodig, daarom zoeken drinkwaterbedrijven naar nieuwe locaties om water te winnen. Het meeste wordt uit grondwater gezuiverd, maar dus ook uit rivieren, waaronder de Rijn en er is veel voor nodig om het schoon genoeg te krijgen om het te kunnen drinken.

*Onderzoekers van Maastricht University(???) en het RIVM  vonden vooral de stoffen oxazepam, carbamazepine en fluoxetine in het water. Oxazepam geldt als een van de meest voorgeschreven medicijnen in ons land. 
Oxazepam* kennen wat oudere mensen van vroeger als seresta, dat is de merknaam. 
Bij een eenvoudige uitleg van medicijnen staat bij een van de bijwerkingen die kunnen optreden:
"Na stoppen met oxazepam voel je je nog slechter
Dat gebeurt vooral als je oxazepam als slaapmiddel gebruikt.
Je komt nog slechter in slaap dan voordat je oxazepam gebruikte.
Of je slaapt heel kort en onrustig.
Dit kan ook gebeuren als je oxazepam overdag gebruikt omdat je angstig bent.
Je onrust, angst is nog erger dan voordat je oxazepam gebruikte.
Dat heet rebound, vertaald: terugslag.
Ga niet opnieuw oxazepam gebruiken, want dan kom je er niet makkelijk meer vanaf."
Dit is lachwekkend en om te huilen. Daarbij en vooral, het lost helemaal niets op!
Ik ben nooit tegen iets bij noodgevallen maar oxazepam (en andere kalmeringsmiddelen) wordt hoeveel miljoen keer gegeven per jaar? De onderste regel bij de eenvoudige uitleg is: "Oxazepam wordt door heel veel mensen vele jaren gebruikt."
Het is algemeen bekend dat het zeer verslavend is, zoals veel meer van dit soort medicijnen. Gelukkig zijn er afkickklinieken.
"https://www.afkickkliniekinfo.nl/medicijnverslaving/oxazepam/

Als je alles op een rijtje zet: het middel lost (meestal) niets op, je krijgt er een probleem bij door bijwerkingen en door eraan verslaafd te raken, wat dus niet een probleem is, maar twee grote problemen zijn, het vervuilt de wateren, het maakt de rijken rijker. Tot slot leg je je lot in handen van een chemisch middel, in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Houd van jezelf, met alles erop en eraan en bedenk waar de angsten of slapeloosheid door komen, zowel fysiek als geestelijk. Als je er zelf niet uitkomt vraag hulp. Ga anders met jezelf en het leven om. Leef op de manier die voor jou/u het beste is. Ook als het moeilijk is om daar rigoreuze stappen voor te zetten.

*Apotheek.nl: "Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. Het maakt ook suf. Het wordt gebruikt bij angst, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning".

Onderwaterleven

                                         shilmar                                                                                                                                                                   
Het lukte me niet om de andere naam onder de tweede foto te krijgen en dat moet wel, zoosnow is het. Op de foto zie je een vlindervis. Links is de oceaan. Het leven in schoon water is paradijselijk mooi.

De Rijn is met een lengte van 1233 km één van de langste rivieren van Europa. Hij stroomt door het centrum van Keulen. Ik had ook een foto van de uitstoot van een fabriek kunnen plaatsen, maar nee, dit is een mooi, romantisch plaatje. Wat trouwens weer grappig is; onder de tekst die ik aanhaal stond dat de Rijn door geen enkele plaats stroomt, alleen maar er langs.  

ArtTower