zondag 10 september 2023

Vincent en pruimentijd

Vanmorgen gingen we naar een lezing over van Vincent van Gogh over zijn Drentse periode. Een bevlogen vrouw hield de lezing, met fragmenten uit brieven die hij schreef en natuurlijk met afbeeldingen van schilderijen. Niet alleen van hem ook van tijdgenoten die hij bewonderde, zoals Anton Mauve, Breitner, Mesdag, George Michel.
Ik moest denken aan een verjaardagviering in Drenthe. We gingen toen ook naar het huis in Nieuw-Amsterdam waar hij gewoond heeft. Ik stond in zijn slaapkamertje waar hij gestaan heeft, zeer bijzonder gevoel. We kregen toen een privĂ© rondleiding want het regende hard en we waren de enige. 

Net schorseneren geschild want het zat in het Streekboerpakket. Ik herinner me dat eerst koken beter is ivm plakkerij. Ik ging ze gewoon schillen met een dunschiller en dat ging goed, maar toen haalde ik er nog wat fliebeltjes af en ja hoor, een en al plak aan mijn handen, wat je er met wassen niet afkrijgt. Ik dacht dat kokosolie (waar gebruik ik het niet voor?) vast zou helpen en ja hoor, weg plak. Ik ga het bakken en na 20 minuten doe ik er een beetje honing en tijm bij. Het is erg lang geleden dat ik iets gedaan heb met schorseneren. Volgens mij is het een wintergroente want ze worden winterasperges genoemd. En vroeger werd het keukenmeidenverdriet genoemd en dat heeft met het schillen te maken. Volgende keer kook ik ze toch eerst, of ik smeer van tevoren mijn handen in met een beetje kokosolie of olijfolie.

Als toetje bij de koffie pruimen plaatkoek.