vrijdag 24 maart 2023

Hoera, komkommer! Fenegriek

Gisteren kwam https://destreekboer.nl/ en tussen de middag hebben we voor het eerst weer komkommer gehad!!! Vanaf de lente vind ik een mooi moment om het weer te gaan eten.
We hebben gesmuld. Ik verlangde er ook zo naar.
Wat is iets toch speciaal als het er niet altijd is.
Het eerste stukje namen we met een beetje selderijzout en daarna de bekende wrap, pindakaas, sambal en meestal geraspte wortel, maar vanaf nu dus ook komkommer, mmmm.
Een foto gemaakt voordat hij opgerold werd.


Wat zat er in de groente-fruittas die gisteren kwam: rode kool, pastinaken, veldsla, winterpostelein, andijvie, komkommer, appels en peren.
En verder bestelde ik: grote, rode uien, kastanjechampignons, sprouty (gemengde kiemen van peulvruchten), knolselderij, stukje kaas met fenegriek* en tulpjes!!!

Dit is toch geweldig voor boeren, met elkaar opgaan in een bedrijf waar steeds meer klanten kunnen genieten van ieders specialiteit.

*Fenegriek: eiwitten, B-vitamines, ijzer en koper

Waarvoor is het goed? Ik geef een deel want het is een lange opsomming.

  • Een tonicum, een algemeen versterkend middel
  • Cholesterolverlagend. Het remt de opname van cholesterol vanuit de darm. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd. Zo draagt het bij aan verlaging van totaalcholesterol, LDL en triglyceriden.
  • Als fenegriek in combinatie met ui wordt gebruikt voorkomt het galstenen.
  • Het stimuleert de spijsvertering
  • Bloedsuikerspiegel-verlagend dus waarschijnlijk goed tegen diabetes, maar hier wordt onderzoek naar gedaan
  • Ondersteuning van het libido
  • Vochtafdrijvend
  • Het is ontstekingsremmend

    Fenegriek kiemt goed dus zo kunnen de zaden ook gebruikt worden. Kiemen zijn erg gezond. De zaden kunnen ook gekookt worden en in groenteschotels, door een salade of in een curry gedaan worden, of in brood, zoals kümmel. En dus in kaas, wat ik nu gekocht heb, heel erg lekker.
    Het is ook een gewasbeschermingsmiddel voor de bescherming van planten tegen bladschimmels, vooral echte meeldauw bij druif.
    Het wordt in water opgelost en over de bladeren gespoten. Het poeder van fenegriekzaden is zelf geen anti-schimmel, maar het activeert het zelfverdedigingsmechanisme van de plant. Hoe mooi.
    Ach, u ziet hoe een plant weer vol goede eigenschappen zit en ik heb echt lang niet alles genoemd. Als iedereen zich toch meer bewust was van al het goeds, dan zou er veel voorzichtiger mee omgegaan worden. Ook werden de mogelijkheden die alle planten hebben meer en meer ontdekt. Wat zou de natuur weer gezond worden.
    Zoals het ooit was en zoals het moet zijn.
    Ik word verdrietig als ik hierover schrijf. Gisteren zag ik ook een stuk land vol glyfosaat (round up!). Dat nare spul wat overal in doordringt. en alles vernietigt.
    Als je je hier in verdiept beland je onmiddellijk in een wespennest. Dit hoort bij alles wat niet klopt, bij alles wat destructief is.
  • Ik ben gestopt met lezen.
    Terug naar de heilzame fenegriek.
    We kunnen toch alleen maar dankbaar zijn, dat alles wat we nodig hebben in de natuur aanwezig is.

    Ontkiemd

    namratha