zondag 12 maart 2023

Iedereen kon dit weten en verbinding

Dit zal toch niemand verbazen:
"In het bloed van Nederlandse boeren worden verhoudingsgewijs veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen en huisstof op boerderijen bevat maar liefst 144 soorten landbouwgif. Europese normen bieden weinig bescherming, omdat die niet kijken naar de totale gezondheidseffecten van gelijktijdige blootstelling aan meerdere middelen. Onderzoekers vrezen voor tal van ziekten, waaronder parkinson, kanker en verminderde vruchtbaarheid."

Dit staat bij nu.nl. Hoezo onderzoekers vrezen voor tal van ziekten. Hoelang wordt er gif gebruikt??? Er is nu denk ik meer controle op dan 40 jaar geleden.

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/schadelijke-stoffen/naar-gifvrije-landbouw/

In Drenthe, dat toch altijd als een van de schoonste provincies wordt gezien volgens mij, waren bewoners bang voor het gif van bloemteeltbedrijven. De overheid zei jaren dat er niks aan de hand was, maar de bewoners van Westerveld maakten zich grote zorgen. Ze hebben toen zelf en ook op eigen kosten 87 monsters laten onderzoeken in laboratoria. Monsters van natuurgebieden tot de haren van omwonenden. De uitslag? De omgeving is gehuld in een deken van gif! In de (moes)tuinen, de bodem, het oppervlaktewater, de mest, natuurgebieden en zelfs in de lucht zit het. Het is hartverscheurend. De conclusie is door experts van het RIVM bevestigd inmiddels.

Michel Scholte: (socioloog en verkozen tot Minister van de Nieuwe Economie)
"Er wordt in ons land jaarlijks 9,2 miljoen kilo landbouwgif op akkers gespoten. Dat is een halve liter per persoon. Elk jaar weer. Het zit letterlijk op de groente in het schap van alle niet-biologische supermarkten. Het is een gevaar voor de volksgezondheid en het wordt steeds duidelijker in verband gebracht met onder meer kanker en Parkinson. Al ís er niet eens voldoende onderzoek naar permanente en samengestelde menselijke blootstelling."

Om nog even bij het milieu te blijven, gisteren twee grote protesten, boeren en gelijkgezinden en milieuactivisten die de A12 blokkeerden. Ik denk dat over het algemeen demonstreren vooral lucht geeft aan het gevoel wat je hebt bij iets. Heel soms maakt het een verschil, vaak niet. Alleen met de muziek was ik blij. 60 musici, waaronder Vera Beths speelde Beethoven: Symphony No.7: Second Movement. Misschien hebben ze er veel meer van gespeeld, maar dit hoorde ik en vind ik erg mooi. https://www.youtube.com/watch?v=KbNGklNz8Yk Vera Beths had tegelijk met mijn zusje les van Herman Krebbers (net zoals Emmy Verhey). Wat zijn ze een andere kant opgegaan. De muziek is er altijd.

Het is jammer dat de polarisatie die zo voelbaar verkondigd werd, een paar jaar geleden en waar zoveel protest tegen was, even hard door verschillende groeperingen beleden wordt. Mensen worden (bij voorbaat) in goed en slecht verdeeld. Welke kracht is er om die splitsing ongedaan te maken? 

Dit sluit goed aan. Iemand horen en zien en daar iets mee doen. Het effect, van zoveel liefs ...
https://twitter.com/daniellebraunOL/status/1634448252064989186?s=20