donderdag 2 maart 2023

Ik kan niet zeggen

hoe blij ik ben!

Door Blendl kan ik gelukkig veel lezen, zo ook bepaalde artikelen van het Nederlands Dagblad. Het liefst zou ik alles kopiëren want het is voor iedereen belangrijk om te lezen, maar dat mag waarschijnlijk niet. Ik haal dus een paar citaten aan en schrijf mijn gedachtes erbij 

Eindelijk aandacht voor de gevolgen van de afgelopen jaren in de openbaarheid.

Ongevaccineerden wantrouwen de overheid

Het Nederlands Dagblad:
"Ongevaccineerden hebben tijdens de coronacrisis massaal hun vertrouwen in de overheid verloren. Het onbegrip dat ze hebben ervaren, werkt bij velen tot op de dag van vandaag door, blijkt uit onderzoek van deze krant." Er zijn 20 diepte-interviews gemaakt en het Verweij-Jonkers Instituut vindt het een goed en wetenschappelijk interview (al zegt me dat op zich niet zoveel, wel dat het gebeurde, eindelijk aandacht vanuit de reguliere media!

"Onmacht, boosheid en verdriet. Dat is wat opduikt als je ongevaccineerden vraagt terug te kijken op de coronaperiode. Voor hun keuze om vaccinatie destijds af te wijzen was geen ruimte, hebben ze ervaren. En daar zit, vandaag precies drie jaar nadat de crisis in Nederland begon, nog steeds pijn. 
De manier waarop de overheid sterk inzette op vaccinatie om uit de coronacrisis te komen, leidde volgens hen tot een scherpe tweedeling, waarin hun vertrouwen in de overheid tot het nulpunt daalde. Een grote meerderheid (90 procent) wantrouwt de overheid op dit moment nog steeds."

Dat dit het resultaat is van alle maatregelen kan toch nooit de bedoeling zijn geweest.
Hoe kan je oma, waarvan je vond dat ze beschermd moest worden, alleen laten sterven??
Als het al gebeurd was, had ze duizend keer liever corona gehad dan deze eenzaamheid.
Het tegendeel van bescherming. Hoe wordt met dit resultaat omgegaan? Ernst Kuipers zegt n.a.v. deze artikelen dat er serieus naar gekeken zal worden zodat er lessen uit getrokken kunnen worden. Die lessen hadden al lang geleden getrokken kunnen worden, hoeveel mensen hebben er niet aan de bel getrokken? En of het de volgende keer anders zal gaan? Ik geloof het niet en al helemaal niet door besluiten die bij het WEF genomen worden waar Nederland zich aan conformeert.

Een les voor de overheid: Niet iedere ongevaccineerde is een complotdenker
"Het Nederlands Dagblad deed onderzoek naar de beleving van ongevaccineerden van de coronapandemie. Duidelijk werd dat de overheid teveel keek naar groepen in plaats van individuen, en zo iedereen over één kam scheerde." 
Als iemand een andere mening had, of het ergens niet mee eens was, hup wappie, einde gesprek. Het gesprek was trouwens nog niet eens begonnen. Alle gewone nieuwszenders en veel bekende Nederlanders deden hier aan mee. Geen ruimte, laat staan aandacht voor genuanceerde andersdenkenden. Als je iemand meteen een negatieve benaming geeft ga je er op die manier mee om. Bam, deur dicht.

Het waren alleen negatieve titels, naast wappie, complotdenker., egoïst. Wappie en complotdenker waren de twee meest voorkomende woorden. Waarom geen vrijdenker, compleetdenker (mijn lievelingswoord), eigenzinnige, zelf verantwoordelijkheidnemende, democraat, vrijheidslievende? 
En ja, iedereen werd over een kam geschoren. Groep voor is goed, groep tegen is fout. En groep tegen werd gestraft, zonder enig voordeel voor wie dan ook. Wel nadelen, alleen maar dat.

Een paar citaten:
"Wat was het bizar te zien hoe makkelijk mensen dat  (mening over ongevaccineerden door vooral H.d.J.) frame overnamen. De coronapandemie was voor mij verbijsterend, soms eenzaam en uiteindelijk traumatisch."

"Ik wilde geen QR-code, ook niet door te testen. Ik vind het niet oké dat je iemands medische status koppelt aan zo’n code die de basis vormt voor bepaalde vrijheden."

"De druk die de overheid uitoefende via persconferenties en media om je wél te laten vaccineren was heel onwerkelijk."

Een sportdocent heeft in het begin covid gehad en heeft nu longcovid. "Na de eerste persconferenties zette ik met een gerust hart de televisie uit. Premier Rutte vertelde eerlijk dat we ziek zouden worden en we als samenleving samen het virus gingen aanpakken. Dat leek mij een prima aanpak; dood en ziekte horen nu eenmaal bij het leven. Maar het duurde niet lang voordat lobbyisten en farmaceuten zich met het overheidsbeleid gingen bemoeien."
(Ik herinner me die eerste persconferentie nog heel goed. Wij hadden toen oo nog vertrouwen en ik was verbaasd dat mensen er toen al heel anders over dachten, vonden vooral dat angst aangepraat werd. Ik vond dit later ook en het werd de oorzaak van veel reacties. Maar in het begin zag ik veel vreselijks en Rutte klonk verrast maar ook weloverwogen. Jammergenoeg zette dit zich niet voort.)  De sportdocent h
eeft geen spijt ‘Mijn keuze wint bij mij iedere dag aan kracht.’ Uit wetenschappelijke artikelen heb ik begrepen dat een corona-infectie veel beter beschermt dan een vaccin en dat de prik mijn huidige klachten zou kunnen verergeren.

(Als kind kreeg je vaccins die de rest van je leven hun werk deden. Daar is hier geen sprake van, kortwerkend en in veel gevallen negatieve gevolgen, waar de dood het resultaat van kan zijn)

Gelukkig hebben wij geen last gehad van discriminatie (wel van de overheid) of dat mensen raar of onaardig gingen doen, nee, helemaal niet. Maar ik zag wat er bij veel mensen gebeurde, ik hoorde hoe er aan(op!)gedrongen werd (hoe kunnen ze zeggen dat het allemaal vrijwillig was ...) en dat legde een druk. De geslotenheid, het volgen, het niet nadenken over gevolgen, de polarisatie, het eenduidige verhaal, wat heeft het ons geraakt. En nog, hoe zeer de situatie op zich ook is veranderd, de nasleep duurt voort. Het vertrouwen in de medemens, in de politiek en in artsen is verdwenen of sterk verminderd.  
Maar deze erkenning is fijn. Voor de mensen die hard geraakt zijn door de dood van geliefden, door bijwerkingen, door verachting, door ontslag, door belachelijk gemaakt te worden is dit een voorwaarde. Er moet nog veel meer gebeuren en dat H.d.J. geen commentaar wil geven omdat hij nu een andere functie heeft ... Juist hij is verantwoordelijk.


Een uitspraak van Albert Einstein.

(Dit is het lange bericht waar ik het over had)