donderdag 16 maart 2023

Verkiezingen en gember

Wat te denken van de grote overwinning van BBB? Geen idee hoe er samengewerkt gaat worden, met zulke uiteenlopende waarden, visies, gedachtengangen. BBB is verbonden aan Monsanto en Bayer. Dat is treurig. Dieren zullen niet blij zijn met de uitslag. En de aarde ook niet. Ik heb ook waardering voor Caroline. De PvdD heeft winst gemaakt,. Kwamen zij maar aan de 'macht', samen met doorgewinterde mensen van hetzelfde kaliber en gedachtegoed. Dan kwam het goed met Nederland. Dan is liefde het uitgangspunt.

En dan de banken. Banken vallen, wat al een tijd duidelijk was dat het zou gaan gebeuren. ... Wat te doen? Er zijn mensen die zeggen: Haal je spaargeld van de bank. Ze vinden het dom als je dat niet doet. Maar dan? Wij kunnen geen zilver of goud kopen. Als we geld hadden zou ik dat waarschijnlijk doen. En wel of geen spaargeld, als veel banken vallen heb je ook niets aan de gewone rekening en valt alles in duigen. Pensioenen zijn veilig begreep ik, maar wat heb je eraan in zo'n situatie. Als iedereen maar iets in huis heeft, qua geld en levensmiddelen. Dat je een tijdje kan overbruggen. Verder maar rustig doorademen, met nog pijn in mijn mond. Koude douche op m'n gezicht verlicht en gember ook. Gember is een van mijn lievelingsproducten en ik heb het dan ook altijd in huis!
Straks verder hiermee. Fijne dag!

Zo, door met de gezonde en heerlijke gember. 
Het heeft veel vezels en er zit vitamine B in en vooral vitamine B11, en vitamine C. Wat mineralen betreft natrium, kalium (heel veel!), calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Deze vitamines en mineralen beschermen tegen ontstekingen. Gember helpt tegen misselijkheid, maagklachten, winderigheid, artrose en menstruatiekrampen. Het bevordert de opname van voedingsstoffen en het helpt het insulinegehalte te reguleren. En zoals nu heb ik regelmatig een stukje in mijn mond tegen de pijn. Gember is ook een goede mondverfrisser.
Het kan niet op. Ik vind het ontzettend lekker en dat vond ik als kind al.

Gemberkoekjes
100 gram bloem of meel
1 theelepel wijnsteenpoeder
snuf zout
beetje kaneel
50 gram oersuiker, rietsuiker of kokosbloesemsuiker
60 gram boter of kokosolie
Kneden en bolletjes van maken en uitdrukken  
Zo laten of wat stukjes gember in het deeg drukken
10 minuten bakken op 190 graden. Rustig af laten koelen op een rooster. 
Als het goed is lijken ze nu op de Engelse gemberkoekjes