zondag 5 maart 2023

Druiven (geen) en In mindere of meerdere mate

Henk had gisteren zo'n zin in druiven.
Ik zie dit takje opeens voor me als mini kersboompje, met slingertjes en balletjes. Iets voor Karina Schaapman. Het is wel tijdelijk en dat is bij haar natuurlijk niet de bedoeling. 

Een grote overgang, maar zo gaat dat bij mij en in de wereld. In Engeland is al dagen een rel gaande over wat er werkelijk gebeurd is tijdens de coronaperiode in Engeland. In december verscheen een boek 'Pandemic Diaries' met als basis 100.000 whatsappberichten van de minister van volksgezondheid (wat Hugo de Jonge hier was, op dat moment) waarin hij communiceerde met zijn mede-ministers, ambtenaren en anderen.
Het boek heeft als ondertitel: 'The inside story of Britain's battle against Covid'. De schrijfster is en ik neem aan met toestemming, met al dit materiaal op een krant afgestapt. De krant is sinds een paar dagen bezig met de belangrijkste informatie uit die berichten.  
Ik las hierover bij Maurice: 
https://www.maurice.nl/2023/03/04/verbijstering-in-het-kwadraat-de-lockdownfiles/
U kunt hier alle bronnen zien en lezen over de inhoud van deze apps. Als er nu nog iemand met ogen dicht is ... In Engeland zullen het er nog maar weinig zijn.

Ik geef twee voorbeelden, die bijna overal in mindere of meerdere mate aan de hand waren denk ik (er zijn een paar uitzonderingen!) en die ernstig zijn:
  • "Om de bevolking zoveel mogelijk de maatregelen te laten opvolgen koos men voor een aanpak om mensen zo bang mogelijk te maken en kreeg de politie de opdracht om hard in te grijpen."
  • "Er waren korte lijntjes met de media, die de regering hielpen om het beleid te verkopen."

Ik gebruikte nu weer het woord ernstig, maar en ik schreef iets dergelijks al eerder, mijn woorden zijn eigenlijk op*, om te zeggen hoe verschrikkelijk ik het vind, wat er allemaal gebeurd is.
Deze 'lockdown files' zijn hier voor mij de zoveelste bevestiging van, maar het komt nu naar buiten!!  
Maar niet in Nederland, je hoort er niets over, terwijl journalisten toch bovenop het nieuws zitten en hierover zullen lezen.  

Ik had eerder al iets gelezen over hoe het idiote quarantaine (en isolatie) beleid voor reizigers belachelijk werd gemaakt. "Grappig (hilarious), die mensen die we opgesloten hebben. Vanuit de 1e klas van een vliegtuig een schoenendoos in." Er was dus ook nog leedvermaak, het leed dat ze zelf hadden veroorzaakt.

Het bang maken, mensen de stuipen op het lijf jagen, wat vast een internationale afspraak is geweest omdat het overal gebeurde, is het meest desastreus geweest en de gevolgen ervan zullen nog heel lang direct en indirect doorwerken.vperemencom

Uit The Telegraph (als u het op chrome leest wordt het vertaald):
https://archive.vn/rIuch

Ik had dit geschreven en toen las ik dit:
"Maurice, wat is de overtreffende trap van verbijstering in het kwadraat? Het wordt steeds moeilijker om de ontzetting te verwoorden. Binnenkort een schaarste aan superlatieven!"

---

Nog een goed bericht, want hoe vreselijk was het in Australië. Er heerste een onmenselijke terreur. Hoe kunnen 'gezagsdragers' zo ver komen om buiten(!!) en op het strand nota bene, te surveilleren en te bekeuren? Ik heb indertijd een documentaire over Australië geplaatst. Het zat vol geweld. Ik zie het nog allemaal voor me. Nu dan het goede bericht:
"Australië komt terug op de Covid-boetes, na een juridische strijd, gewonnen door gewone burgers. Meer dan $ 33 miljoen Covid-boetes moeten worden terugbetaald.
Het was allemaal ongrondwettelijk, een tirannie gebaseerd op angst."
https://twitter.com/NellekeBakker/status/1632087266385444866?s=20
Toen ik schreef in mindere of meerdere mate dacht ik bij meerdere mate o.a.aan Australië.