donderdag 9 maart 2023

Nieuws!

 Ik was met heel iets anders bezig, maar nu staat er, nota bene in de Volkskrant:
"Hugo de Jonge wil dat VWS zijn corona-appjes geheim houdt
Toen ministerie van Volksgezondheid de app-berichten van Hugo De Jonge over de coronacrisis openbaar wilde maken, drong de oud-minister er persoonlijk en met succes op aan dit niet te doen. Zo blijven de berichten vooralsnog geheim, al erkent zelfs De Jonges topambtenaar dat de achterliggende redenering bij de rechtbank waarschijnlijk geen stand houdt."

Is ditt gebeurd naar aanleiding van de grote openbaarmaking in Engeland? Ik plaats de link hieronder.
Een van de meest meest onrustbarende zinnen: "Hij (topambtebaar) hamert er onder andere op dat de chatberichten van De Jonges voormalige politieke assistent niet openbaar mogen worden, omdat anders ‘het functioneren van de staat’ in gevaar komt".

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat dit zo gaat. Als er openheid was geweest dan werd er al maanden over alles gesproken. Over de regels die er waren, over de bijwerkingen en vooral over de oversterfte. Ik zag gisteren een filmpje met allemaal mensen die 'omvielen'. Nooit eerder vertoond zoiets en niemand raakt er overstuur van, niemand die daardoor onmiddellijk stappen gaat zetten om te redden wat er te redden valt. Het is toch ONVOORSTELBAAR.
En maar bang maken. Eergisteren was er weer een bericht in het nos journaal dat de coronacijfers stijgen. De nieuwslezer vroeg zelfs: Is het wel verstandig dat nu gezegd wordt dat het corona echt voorbij is? We werden er niet goed van. Niet alleen waren mensen bang, er waren mensen die volledig in paniek waren. Dat werd nu allemaal weer aangewakkerd. Wordt er nagedacht over het effect van zo'n bericht?
Ik vrees van niet. Er werd nog wel gezegd door een arts van de IC dat daar geen stijging is van coronapatiënten en er werd weer duidelijk gemaakt dat het er net zoals griep voortaan bijhoort. Laat het dan weg, zoiets.
En nu dit, van de persoon die het meest bang heeft gemaakt, het meest polariserend was.
Wat staat er, waardoor het functioneren van de staat in gevaar kwam?
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hugo-de-jonge-wil-dat-vws-zijn-corona-appjes-geheim-houdt~bdbfdc7e/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

We waren er eigenlijk zeker van dat het vandaag niet in het nieuws zou komen, welnee, zulk 'onbelangrijk nieuws'.
En inderdaad. Het is dus voor een groot deel nog steeds zoals het was. De deksel erop houden, zwijgen. Gaat echt niemand dit verder oppakken? 
Of er moet inderdaad een rechtszaak komen.

------

Volgend jaar een miljoen mensen onder de armoedegrens.