vrijdag 24 maart 2023

De omgekeerde wereld, die ooit heel anders begon

Goedemorgen lieve mensen. Het waait hard. En wat zijn de beginnende bloesems toch weer mooi. Is dat wel goed Nederlands? Verschillende bloesembomen moet ik misschien zeggen. De tedere bloemetjes van de krentenbomen, de roze bloesem en binnenkort ook de donkerrode, die vind ik ook zo mooi. Bloesem, een jaarlijks terugkerende vreugde.


Hans


Ik las:

Bankiers houden ons in de schulden.

Farmaceutische bedrijven houden ons ziek. 

De wapenfabrikanten houden ons in oorlog. 

De media zorgen ervoor dat we de waarheid niet kennen. 

De regering zorgt ervoor dat alles legaal gebeurt.

Als je dit eenmaal begrijpt, begrijp je alles.

In reacties hierop wordt het onderwijs en de voedselindustrie nog genoemd. Ik ben het eens, alleen denk ik dat het bij de regering van het onderwerp, de partij en de mens afhangt. Er lopen daar ook integere mensen rond vind ik. 

En binnen het onderwijs zijn er speciale soorten onderwijs, waar veel aandacht is voor de kwaliteiten van het kind.

Als je er goed over nadenkt, het klopt allemaal van geen kanten, de omgekeerde wereld. Het begin zal waarschijnlijk bij die bedrijven positief zijn geweest. Konden we er maar naar terugvliegen.

Ik zag een filmpje over Rotterdam, uit 1935. Wat een mooie stad was het toen. 

De oorlog blijft voelbaar vind ik, al merk ik dat bepaalde mensen die er wonen enthousiast zijn. Er zal vast ook een nieuwe en misschien wel bruisende energie hangen.

Ik hou vooral van oud en sfeervol en soms, maar dan apart, ver weg van het oude, iets heel moderns. 

Even wat lekkers voor het weekend:

Pinda-chocoladewafel

Ik zag zoiets lekkers, satéstokje in rijstwafel (of andere zachte wafel) steken.

In vloeibare (pindakaas even warm maken) pindakaas dopen

Door pinda's wentelen

en dan door gesmolten chocolade

https://nl.pinterest.com/pin/686024955759976203/


Banaan-ijsje

Ik heb wel eens bananen in gesmolten chocolade gedoopt en daarna in de vriezer gedaan. 

Ergens op deze website staat hiervan een foto. 

Een variatie hierop lijkt op het rijstwafelrecept van hierboven. Banaan door midden snijden en de helften ook doormidden, zodat er 4 stukken ontstaan. Wat vloeibare pindakaas erop, pinda's en daarna besprenkelen met gesmolten chocolade. Hard laten worden in de vriezer. Terwijl ik dit schrijf denk ik dat ik de banaan een beetje uit zou hollen zodat de pindakaas beter blijft liggen.

Een lekker ijsje voor in de zomer. En gewoon alleen bevroren banaan is al lekker!

Variatie: Ipv pindakaas een notenpasta

of wat ik nu bedenk een bevroren banaan steeds in gesmolten chocolade dopen en daarna in kokos of gebakken stukjes noot. 

Leuk om met kinderen te doen. In chocolade dopen kan ook met ander fruit zoals bevroren druiven of aardbeien.

Ik heb wel eens doorgegeven om de eenvoudigste crackers te overgieten met chocolade.
Paar op elkaar en daar repen van snijden oid. Ook daar kan je natuurlijk mee variëren, maar ik vond het zo ook al verrukkelijk.