woensdag 29 maart 2023

Indrukwekkende documentaire en verrassend

Goedemorgen lieve mensen. 
We zaten om 7.30u al bij de kapper en hebben weer nette hoofdjes.
Gewandeld en ontbeten. 
Nog even aan u schrijven, met een kopje koffie.

Wat is het toch fantastisch dat er echt moedige mensen bestaan. Ze zijn overal. en dus ook op risicovolle plekken. In oorlogen bijvoorbeeld.
Over oorlog gesproken, Henk liet me net een tekening zien van een kindje uit Rusland. Het kindje staat hand in hand met moeder. Er komen twee raketten aan. Moeder houdt met haar hand de raketten tegen. Er zijn vlaggen van beide landen te zien. Een mooie, krachtige kindertekening.
Bij moeder ben ik veilig, een gevoel wat de meeste kinderen zullen hebben.
Die beide vlaggen zeggen zoveel. Een kind wil vrede, geen oorlog.
Voor deze tekening moet vader  twee jaar naar een strafkamp. Naar een strafkamp omdat je dochtertje vrede wil. Welke volwassenen wil dat niet? Hoe barbaars kan het zijn.
Het gaat alleen over macht, controle, ontneming van vrijheid.
Niemand kan op die manier leven. Tot je jezelf verliest en je laat leven.
Gelukkig blijven er altijd mensen die geestelijk vrij blijven, door alles heen, maar wat zwaar.
Ik ben hier zo van onder de indruk.

Terug naar de moedige mensen. Ze hebben een belangrijk doel en laten zich door niemand weerhouden.
Zo zag ik gisteravond de documentaire 'Sabaya'.
"Twee mannen, Mahmud en Ziyad bevrijden 's nachts jezidi-meisjes uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes vastgehouden door IS als sabaya, seksslaven. Zes jaar geleden viel IS de jezididorpen rond de berg Sinjar in Noord-Irak binnen, vermoordde de mannen en ontvoerde de vrouwen. Zo'n zevenduizend vrouwen worden nog steeds gevangen gehouden als sabaya in het IS-gevangenkamp van Al-Hol in Syrië. Mahmud, Ziyad en de andere vrijwilligers van het Jezidi Home Center zijn hun enige kans op ontsnapping uit de hel."
De mannen doen dit met gevaar voor eigen leven.  https://www.2doc.nl/documentaires/2022/05/sabaya.html

Later:
En nog even terug naar gecontroleerd worden. Over een bank, bij Radar. Als dit nu al gebeurt, hoe gaat het dan met de digitale pas, als die er komt?
Ik vind dit al zo krankzinnig.
"Ook jij wordt gesurveilleerd door je bank - en straks misschien door álle banken".

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/ook-jij-wordt-gesurveilleerd-door-je-bank-en-straks-misschien-door-alle-banken/

Nog even iets leuks, ik had alleen nog de steel van een peperplantje. Er zat geen enkel blaadje meer aan en ik wilde hem weggooien. Bovenin zat iets dus ik gooide hem toch niet weg. Aan de bovenkant kwam niets maar wel aan de steel! Blaadjes en vanmorgen zag ik zelfs knopjes, hoe bestaat het. Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren.
Ik hou zooooo van dit soort verrassingen.