zondag 19 maart 2023

Een greep en cayennepeper

Wat een mooi begin van de dag, heel zacht, heel veel vogels en zon. Het rook lekker en de stilte was weldadig. Dat is het voor mij eigenlijk altijd. In dit geval is het wel gek want hoe kan het stil zijn terwijl er zoveel vogels kwetteren, tsjilpen en tikken? 
Hoe heeft u geslapen?
Wij hadden weer een korte nacht want al gaan we zoals op zaterdag later naar bed (Henk kijkt dan altijd naar Studio Sport), we zijn altijd vroeg op, echt vroeg. De ochtendwandeling, zonder iemand tegen te komen is een van de mooiste momenten van de dag. We kwamen vanmorgen wel iemand tegen; een hollend meisje en een fietsende man.

Een greep uit de lange lijst van mensen die voor vrijheid en waarheid waren en daardoor werden getroffen door censuur: 
Intelligente mensen, met een warm kloppend hart.
Bepaalde mensen ken ik, lang niet iedereen. Andere die ik wel ken staan er niet op. Het waren en zijn er veel. Dappere, dappere mensen.
Ze zijn ons tot grote steun geweest en nog ...
Mijn intuïtie is de grootste steun, niet beïnvloedbaar zijn voor overheid, bepaalde wetenschappers of artsen, als het voor mijn gevoel niet klopt.

Dit stond net bij twitter en ik denk niet dat er iemand is die ja zegt. Huisarts Rob Elens, die na de strenge regels zei: "Ik laat nooit meer iemand doodgaan."
Er was een zaak tegen hem aangespannen, maar en dat heb ik indertijd geschreven, werd hij door de tuchtrechter vrijgesproken. Dat is logisch en fijn, maar als hij door had kunnen gaan had hij nog meer levens kunnen redden.


Misschien komt hier straks nog een filmpje bij. Ik ken het niet, dus eerst even kijken.

Mooie zondag gewenst!

Later: Het filmpje is van 2 jaar geleden en voegt geen nieuwe informatie toe, dus ik doe het niet.
Wat ik nog wel heel goed vond om te horen was dat Rob Elens zei: In een noodsituatie moet je improviseren. Toen hij in Afrika werkte heeft hij wel eens visdraad gebruikt om te hechten want er was niets anders. Je moet improviseren en daarom heb ik o.a. zoveel vertrouwen in deze man omdat hij niet wacht op wat komen gaat, of wacht op wat mag, maar probeert te helpen!
Hij deed het met succes en toch mocht het niet.  

Even wortel opzetten, voor een wortelsoepje.

Er zijn mensen die het vaccin uit hun lichaam willen krijgen, maar dat is moeilijk lijkt me.
Nog steeds veel klachten door vaccineren bij heel gezonde mensen.
Ik las net dat iemand aan een sportschoolhouder/coach adviseert om cayenne peper  in de sportschool te hebben. Deze coach schreef namelijk over een bokser die gisteren een stevige brand in zijn borstkas kreeg. Hij moest buiten gaan staan om lucht te krijgen. Kortademig.
De vrouw zei lepeltje cayennepeper met beetje water, en om de 15 min tot het hart kalmeert. 
Ik zou het beslist proberen, al vind ik een lepeltje veel. Ik zou een kwart doen. 
Altijd improviseren! Mocht het erger worden is er niet meteen een arts. Zo kende ik ook iemand die heeft met een aspirine voorkomen dat ze een beroerte kreeg. Als we het over medicijnen voor een noodgeval hebben zweer ik bij aspirine. Ook toen ik zo'n pijn had, de afgelopen week merkte ik dat een stukje aspirine veel beter werkte dan paracetamol, ik word daar raar van, al slaap ik er wel goed op. 
Ik ken ook mensen die kinderaspirine namen ipv bloedverdunners en zo gebruik ik het zelf ook wel eens. Ik heb slecht stromend bloed. (Een glaasje rode wijn is ook goed!)
Het blijven uitzonderingen en zoals de buurvrouw zei: omdat jij zelden iets gebruikt werkt het bij jou veel sterker dan bij mij. Zij gebruikt het aan de lopende band.
De tandarts had trouwens helemaal gelijk, dat ik drie dagen erge pijn zou hebben. Daarna werd het een stuk beter.


Cayennepeper

Jill Wellington


Capsaïcine is de meest bekende stof in cayennepeper. Deze stof is verantwoordelijk voor de meeste geneeskrachtige eigenschappen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten bloed beter laten stromen. Ik had nu gewone rode peper gekweekt, maar ik wil echt cayenepeper gaan kweken. Er zit zoveel goeds in. Een van de vele effecten waarvan wetenschappers vermoeden dat het werkzaam is bij cayennepeper is dat er meer zuurstof naar weefsels wordt vervoerd. Dit is belangrijk voor het hart lijkt me, en voor alle organen. Cayennepeper verhoogt het algehele energieniveau in het lichaam. Ook worden er meer voedingsstoffen door cayennepeper vervoerd. Dat komt ten goede aan alle organen en weefsels in het lichaam. Deze werkingen hebben te maken met een verhoogde bloedcirculatie. Het kan oxidatie in vetweefsel tegen gaan en het is een goed middel voor de lever; het helpt de lever beter te functioneren.
Door vaatverwijding ontstaat er minder snel plaque, die de vaten vernauwd waardoor de kans op een hartinfarct of zelfs een herseninfarct vergroot wordt. Ook het risico op een hoge bloeddruk wordt verlaagd. Verde is het goed voor de ogen. Er zit veel vitamine A in. Het is goed voor het immuunsysteem. Het is ook een heel goede pijnstiller. De 
Capsaïcine zorgt hiervoor, maar ook neuropeptide substantie P. 
Ik weet dat het een goede pijnstiller is en waarom heb ik het niet genomen? Dom. Ik hoop dat ik er de volgende keer aan denk.
Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel omdat het ervoor zorgt dat er geen pieken en dalen zijn.

Capsaïcine is ook onderzocht op zijn effect op zenuwpijn, zoals bij artritis en psoriasis. Ook clusterhoofdpijnen en osteoartritis worden verminderd door de inname van capsaïcine.
Cayenne-thee zorgt ervoor dat je verstopte neus opengaat. Gaan we binnenkort eens proberen, Henk heeft door zijn allergie vaak een dichte neus. Niet alleen cayennepeper, het moet wel lekker zijn natuurlijk.
O ja, het verbetert ook het slijmvlies van de maag en stimuleert de darmperistaltiek. Ook nog goed tegen indigestie dus.
En dan zijn we er nog niet want uitwendig gebruik (gel) heeft ook heel goede resultaten gegeven, bij bijvoorbeeld heftige lage rugpijn.
Als ik lees over cayennepeper gaat het zowel om de verse als om gedroogde. 
Met verse peper krijg je natuurlijk ook nog allerlei vitamines binnen; A (het heeft een rode kleur, dus betacaroteen), B2, B6, C, E en K en de mineralen kalium, mangaan, calcium en ijzer.
Ik heb niet eens alles geschreven over deze wonderpeper. Ik zou nog een tijdje door kunnen gaan, maar dit is al heel veel.
In de natuur is alles aanwezig!!!

Cayennethee
1/4 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel gemberpoeder of verse gember
1 eetlepell honing of een vervanger
1 eetlepel appelazijn
Scheutje heet water

Geroosterde noten
Ik maak regelmatig in de airfryer geroosterde cashewnoten met rozemarijn en cayennepeper

Geroosterde kikkererwten
1 blik of pot kikkererwten
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de kikkererwten af en maak ze goed droog.
Meng alles. Leg op bakpapier op een bakplaat en verspreid de kikkererwten erover. 30 tot 40 minuten bakken (in de airfryer 25 minuten denk ik). 

Maaltijden met cayennepeper
Wortelsoep of tomatensoep met paprika, knoflook en cayennepeper
Bonengerechten zoals chili
(Plantaardige) gehaktballen of zelfgemaakte (plantaardige) worsten of saucijzenbroodjes
Pompoenstoofpotje
Spaghetti met pittige tomatensaus of de macaroni met de balletjes, lijkt me heerlijk met cayennepeper
Iets met linzen
Enz.


ps
Ik las dat cayenepeper wordt beschouwd als de Rolls Royce onder de geneeskrachtige kruiden.