woensdag 1 maart 2023

Budgetmaand

Allerlei uitgaves (uitgaven?) gehad.
De maand is vandaag begonnen en er is nog maar weinig geld.
Uitdaging!

Ik probeer alleen nog groentes, eitjes, kwark, roggebrood en nog een paar producten zoals vuilniszakken, koffiefilters (de kleinste die bestaan) en nog zo wat te kopen en dan moet het goed komen.

Wat hebben we?
Vers
Gewone appels, goudrenetten, bananen, peren, sinaasappelen 
2 soorten aardappelen
De eerste volgende vijf producten van het rijtje hebben we altijd!
Uien
Knoflook
Gember
Wortels
Aardappelen
Witlof
Bietjes

Eieren
Kwark
Standyoghurt
Karnemelk 
Nog een beetje kaas
Nog een beetje roomboter waar ik meer van ga maken, door water en olie toe te voegen
Tofu

Diepvries
Nederlandse groente
Mexicaanse groente
Zak soepgroente
Erwten
Sperziebonen 
Spinazie
Zuurkoolstamppot
Erwtensoep (2x)
Plantaardige worstjes
Plantaardige balletjes
Plantaardige burgers, kant en klaar en zelfgemaakte
Ovenfrieten
Tempeh*
Bladerdeeg
Bosfruit
Brood: spelt zuurdesem en havermout-zadenbrood
Stokbrood

En de voorraadkast natuurlijk


Maandag:
1Gebakken blokjes aardappel, gebakken witlof met stukjes goudrenet, 1/2 plantaardig worstje in stukjes en veel kerrie
2Aardappelpuree, appelmoes en een linzenburger

Hier ontbreekt echt peterselie want daar is nu niets meer van over. Ik had er selderij op kunnen doen. Er moet iets groens op vind ik. Peterselie is goed voor Henks blaas en hij doet het eigenlijk altijd. Ik hoop dat ik het nog heb en dan ga ik het gauw (bij) zaaien.



Dinsdag:
1Zv rijst, voor 2x blokjes wortel en erwten uit de diepvries met langzaam gebakken blokjes tofu
2Voor 2x Tempeh met sajoerboontjes en witte rijst
*Cichorino met appelflap
*Cichorino met gemberkoek uit de slowcooker

Woensdag:
1Boekweit met oleo-lux, salade van witlof, appel en stukjes dadel
2Quinoa met gebakken uien, kerrie en rozijnen / wortelsla
(Dit is onze documentiare-avond en dan rooster ik cashewnoten en laat ze caramelliseren, in de airfryer. We nemen er een glaasje BD karnemelk bij)

Donderdag:
1Spaghetti met gebakken ui, knoflook, verse selderij van balkon, sojasaus, vers pepertje van vensterbank
2Macaroni met soepgroente en de balletjes in tomatensaus met Italiaanse kruiden
*Yoghurt met appelmoes, kaneel en rozijnen

Vrijdag:
Frieten uit de airfryer, zelfgemaakte tomatenketchup en mayonaise / wortelsla
*Yoghurt met appel, kaneel en stukjes abrikoos en volgende week
* met banaan en stukjes geconfijte gember

Zaterdag:
1 en 2 Als het koud is erwtensoep en dit geldt ook voor volgende week met roggebrood met nepkaantjes (gebakken uitjes)
Anders groentesoep met geroosterd brood met linzensmeersel
*Koffie met iets chocolade-achtigs want koffie en chocolade...

Zondag:
1Rijst met veel gebakken ui, erwten, sardientjes en sambal
2Koolvis met stukken goudrenet, kerrie en beetje geraspte kaas / stokbrood
*Peren met stukjes noot en een beetje ahornsiroop uit de oven
*Sinaasappelsalade met custardvla


* Ik zag bij Binnenstebuiten Claudia Arkesteijn tempeh maken van boekweit! Kok Ramon maakte sambal goreng van deze tempeh, met sajoer boontjes en witte rijst! Henk kreeg er accuut zin in, dus ik ga dat binnenkort maken want alles is aanwezig; tempeh (moet in dunne staafjes worden gesneden), sperziebonen, rijst, sojasaus. Ik heb Tamari, maar het is hetzelfde principe.
Als ik google op Tamari:
"Tamari is een krachtige Japanse sojasaus, die gemaakt wordt van sojabonen en koji (een unieke Japanse schimmel). Sojasaus is veruit het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken. Heb je deze smaakmaker eenmaal geprobeerd, dan ben je verkocht. Het aroma is krachtig maar verfijnd."