dinsdag 30 mei 2023

Boeken en de kern, namelijk u

Ik zag een wand met boeken en de volgende tekst van haar zoon staat erbij:
"Omdat mijn moeder van Twitter af is, moet ík jullie voortaan maar verblijden met een foto van haar boekenkast. Zelf noemt ze het haar 'literatuurapotheek' omdat ze er vaak boeken uit voorleest aan iedereen die behoefte heeft aan literaire of filosofische wijsheden in hun leven."
Ik heb laatst ook eens over deze mevrouw geschreven, maar niet haar kast laten zien geloof ik.
En zo ja, dan staat hij er gewoon twee keer. Ik vind het prachtig hoe zij boeken gebruikt om mensen te ondersteunen.

Dit is de enige apotheek waar ik blij van word.
"Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel". Cicero.

Plank voor plank maak ik de planken van onze boekenkast schoon en wat geniet ik ervan om alle boeken weer even in handen te hebben. Zoveel boeken die nog gelezen moet worden en sommige herlezen. Een intens rijk gevoel.

Hier een (klein) deel van onze rijkdom. De kleine boeken met lichte omslag is de Privé Domeinserie, die ik spaar.
Heeft u fijne Pinksterdagen gehad?
---

Australië was een van de gebieden met het meest afschuwelijke regime tijdens de merkwaardige tijd, onmenselijk
En nu kwam net binnen:
"West Australia Premier Mark McGowan, one of the world’s worst COVID authoritarians, has resigned, citing “burnout.” Another one bites the dust.*
Last year, McGowan banned unvaccinated parents from visiting their sick children in hospital."
Hoe kan je zo'n wrede beslissing nemen? De kinderen zullen het nooit vergeten. De ouders ook niet.

Ik heb op zich weinig met oog om oog, tand om tand, maar wel dat door ervaringen de menselijkheid wordt aangesproken. Hoeveel pijn het ook doet, er wordt voor ons beslist en dat vind ik angstaanjagend want waar eindigt het? Er is zoveel wat we laten gebeuren zonder ons te verdiepen in de gevolgen. Veel staat ver van ons af, terwijl het om zaken gaat die ons allemaal raken. Voor mij is dat gedurende de bizarre periode heel erg duidelijk geworden. En wat er daarvoor en sindsdien niet allemaal gebeurd is. Die enge pandemiewet van 6 dagen geleden en nu weer de pensioenwet, waar de meeste mensen tegen zijn.

Mr. Huib Drion hield in 1986 de Huizingalezing in de Pieterskerk in Leiden. Hij zegt daarin dat wij, de burgerij, door de eeuwen heen de macht hebben overgedragen aan de elite, maar dat wij verzuimd hebben de controle op hun beslissingen, en de uitvoering daarvan, in eigen hand te houden.
 
*Ik ken deze uitdrukking vooral van het lied van Queen.
Het wordt meestal gebruikt om een val op de grond of iemands dood te beschrijven en wordt vaker geassocieerd met de dood van een soldaat in de strijd, maar het heeft ook de meer moderne associatie met algemeen falen. Ik las dat de uitdrukking populair werd door westerns waar cowboys of indianen werden neergeschoten of van hun paard werden gegooid om op de stoffige grond te landen en zo in het stof te "bijten". De uitdrukking werd in 1750 al gebruikt in de roman van Tobias Smollett's 'Gil Blass 
of Santillane'.
 "We hebben twee van hen in het stof laten bijten."
Het komt in de Ilias van Homerus voor en zelfs in de bijbel wordt er al over gesproken."Zij die in de wildernis wonen, zullen voor Hem buigen; en zijn vijanden zullen het stof likken”.

Een mevrouw, in reactie op al het gekonkel in de kamer:* 
"Ben bijna 82, niet geprikt, ook nooit getest. Heb zelfs geen greintje angst gekend. Bijna vanaf het begin wist ik dat we op een gruwelijke manier werden misleid. Ik noem het mijn innerlijk weten. Ik vertrouwde op mijn unieke immuunsysteem, dat me niet in de steek heeft gelaten. Het hele overheidsbeleid had niets, maar dan ook helemaal niets met gezondheid te maken. Mensen om me heen waarschuwen had geen enkele zin; zo sluw zat het plan in elkaar. Doe zelf onderzoek, luister naar je lichaam, laat je geen angst aanjagen en houd de regie zoveel mogelijk in eigen hand. Mijn motto is en blijft: Je bent een rund als je met je gezondheid stunt!

In mijn kleine kringetje twee overlijdens, 1 en 3 dagen na de booster. Een vriendin kreeg 3x een anafylactische shock, gepaard gaande met gruwelijke taferelen. Weer een ander had nog 'geluk' met slechts een Tia. Dan nog een kennis, 5x geprikt, loopt als een zombie rond. Dus nu heel snel een goed en gedegen onderzoek naar wat al die gifprikken hebben aangericht, mijnheer Kuipers! En geen omtrekkende bewegingen meer. Het is genoeg geweest!
---
*
Wat zou het goed zijn als de deskundigen, die zich zo intensief verdiept hebben in de materie omdat het hun vak is, maar ook omdat ze zich zo betrokken voelen en juist die medemenselijkheid hebben, eindelijk eens uitgenodigd worden, om hun verhaal te doen. Het zijn er veel, zowel in binnen als buitenland, heel veel, m
aar ze worden niet uitgenodigd.
Wat een gemiste kans.
Op vragen die gesteld worden komt gewoon geen antwoord, er wordt omheen gedraaid en de terminologie maakt het ondoorzichtig. Toch nemen veel mensen er genoegen mee omdat ze de macht af hebben gegeven. Ik heb daarom het voor mij sterke woord gekonkel gebruikt. Het ziet er voornaam uit, maar er ontstaat geen enkele helderheid, juist niet.
---

En dan nog maar weer even iets heel anders, maar net zo belangrijk omdat het uiteindelijk over precies hetzelfde gaat. Alles gaat over hetzelfde!
Dit kleine voorbeeld, wat voor iets groters staat, gaat over de macht naar jezelf toetrekken, de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven! Het maakt niet uit of het over voeding of over genieten van de natuur gaat, over consuminderen, over verrijkende boeken, over jezelf geven wat je nodig hebt ...de aandacht verschuift van buiten naar binnen. Alleen daar liggen de antwoorden.

U weet dat ik dol ben op 'Gunstig Vegan'. Hier drie gerechten met witlof. Ik vind het altijd zo fijn om naar Pascal te kijken en te luisteren, of hij bij me in de keuken staat. 
Hij gebruikt 'Hefeflocken' en dat is edelgist, wat hij over twee gerechten strooit. Ik vind dat ook een fijn product en gebruik het regelmatig. Het smaakt een beetje kazig. Het bevat plantaardige eiwitten, vezels vitamine B11 en B5. Vitamine B11 ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid, Vitamine B5 draagt bij aan een normale energiehuishouding en ondersteunt in stress-situaties. Er zit meer Vitamine B in, maar in mindere mate. Er zit ook nog magnesium, ijzer en zink in. Het is dezelfde gist waar brood, wijn en bier van wordt gemaakt, maar het is niet levend meer, wat bij brood, wijn en bier natuurlijk niet kan, daar moet het bacteriën en suikers voeden. Soms meng ik edelgist wel eens met gemalen of stukjes cashewnoten en doe er dan nog wat uien- en/of knoflookpoeder, zout en versgemalen peper door. 
https://www.youtube.com/watch?v=BXluXNrH3HU