woensdag 17 mei 2023

Archief

Om de dag mee te beginnen.---
Het verzwijgen
Ik zag een indrukwekkende documentaire van filmmaker Marieke van der Winden die op de begrafenis van haar moeder de pleegbroer tegenkomt, waarvan ze het bestaan niet wist. Hij vertelt haar dat haar grootouders 'fout' waren in de oorlog. Ze gaat het uitzoeken en wat ze dan allemaal tegenkomt...

Er is een archief met dossiers over WO2
Veel mensen vragen een dossier op, omdat ze denken dat er een held in de familie is geweest. Vaak blijkt het tegendeel.
Er ligt vier kilometer aan strafdossiers in het archief! Schokkend.
Hoe zou ik zijn in een oorlog, hoe zou u zijn?
Het hangt van de soort oorlog af, hoe is het leven dan?
Ik kan er weinig over zeggen, maar wat veel gebeurd is, dat mensen werden verraden, mensen die andere mensen hielpen te overleven, te vluchten, te beschermen, onder te laten duiken, mensen die het beste wilden. Verraden omdat je er zelf beter van wordt., nooit!
Maar echt heldhaftig zijn? Dat is een ander verhaal.
Ik denk dat ik binnen een bepaalde marge zou doen wat opkwam, daar ligt mijn kracht, maar ik heb geen idee hoever dat zou gaan en ik hoop dat ik er nooit achter hoef te komen.

Van de 9 miljoen inwoners van Nederland zaten er
45000 actief in het verzet
25000 hebben dienst gedaan bij de waffen SS
van ca 300.000 mensen is een verslag van collaboratie. Lang niet alles zal bekend zijn.
Je ziet ook een stukje film dat een meisje die blijkbaar iets(?) met een Duitser heeft gehad aan wordt gepakt, walgelijk. 
Mensen hitsen elkaar op en er is leedvermaak. Dan ben je geen haar beter. Die mensen vertrouw ik zeker niet in een oorlog.
Ik denk dat ook niet alle mensen die in het verzet zaten bekend zijn of niet al hun daden zijn bekend. Sommige mensen durfden alles en er waren mensen die misschien (iets) minder moedig waren, maar wel deden wat nodig was.
Ik ben blij dat zulke mensen bestonden en altijd zullen bestaan.

Voor mensen die geen abonnement op nlziet.nl hebben, alle documentaires van 2doc zijn op hun eigen website ook terug te zien.
Het verzwijgen:
https://www.2doc.nl/documentaires/2023/04/het-verzwijgen.html