zondag 21 mei 2023

Zweden

Goedemorgen allemaal. Ik hoop dat u gisteren van de zon heft genoten.
Nu is het maar een beetje zonnig, terwijl de radiometer zich suf draait. Hopelijk kunnen we straks nog even een half uurtje buiten lezen. Ik word ondergedompeld in de Kleine zielen en de Koperen tuin, door het boek van Yvonne Keuls over de vriendschap met Hella Haasse. Eind 60er, begin 70er jaren. Wat een totaal andere wereld was het. Zoveel veiliger. Er gebeurde wel eens wat, maar het was niet in verhouding met wat zich nu allemaal afspeelt. Dit heeft allerlei oorzaken en de veel te grote hoeveelheid mensen die hier woont is er een van.
In China mocht je één kind om de bevolkingsgroei af te remmen. In verhouding veel minder inwoners en een veel groter land, waar Nederland 240x in past.

Ik zag net bij Maurice dat 47% van de mensen denkt dat handen wassen een grote bijdrage heeft geleverd aan het verlagen van infecties. Ik heb dit nooit een seconde gedacht. Er staat ook: "We hebben onze handen misschien voor niets stuk gewassen, maar niemand die het zegt." Dit zei nota bene Maarten Keulemans.*
Hoe vaak heeft Rutte dit gezegd "was je handen handen kapot" en ik vond het zo raar, maar dat vond ik van 'alles'.
Ik heb een paar keer mijn handen ontsmet (zonde!) en dat deed ik om geen toestanden te veroorzaken. Ik volgde dus slapjes. ik deed het niet omdat ik dacht dat het zinvol was. Er is trouwens al een Duits onderzoek uit 2020 dat zegt dat het virus niet overdraagbaar was door voorwerpen. 
Het gevaar van besmetting is er als mensen urenlang in dezelfde ruimte samenzijn staat er.
Uren lijkt me lang. De GGD zei een kwartier dicht bij elkaar en onze ervaring was met drie kwartier, maar misschien waren we na een kwartier besmet, daar kom je niet achter.
Er waren meer deskundigen die vonden dat voorwerpen geen bron van besmetting waren. De Duitse onderzoeker heeft op geen enkel voorwerp virusdeeltjes gevonden, terwijl hij op de plek was waar een grote uitbraak was.
Terwijl ik hierover las zag ik ergens anders dat van de 22 middelen die voor winkelwagentjes gebruikt werden er maar 1 was die voldeed aan het doel!!! De rest niet en het kon door de ethanol irritatie veroorzaken, en mensen maar smeren ...
"Ontsmetten was inmiddels gewoontegedrag, en gewoontes zijn moeilijk af te leren, weet hoogleraar sociale psychologie Frenk van Harreveld van de Universiteit van Amsterdam. 
Ontsmetten geeft ons bovendien een gevoel van controle. We voelen ons er iets veiliger door, want tegen besmetting via de lucht kunnen we veel minder doen."
Als er gezegd was dat je je met poep in moest smeren hadden mensen het ook gedaan. Als je mensen bang maakt doen ze alles. Ik blijf dit schrijven, al zijn de meeste mensen die hier lezen niet bang. Maar er kan altijd wel iemand zijn en die hoop ik te bereiken. Daarbij ontdek ik zelf ook nog steeds allerlei nieuws en blijft het dus in beweging.

De besmetting ging alleen via de lucht. Niet door een hand vasthouden, een knuffel of voorwerpen. Ik zou met terugwerkende kracht al die mensen die alleen stierven en zich eenzaam voelden vast willen houden. Hoe vaak heb ik niet gelezen van familieleden of vrienden over die eenzaamheid van ouders, grootouders, geliefden.
Hoe bestond het, wat een domheid (ik zeg zelden zoiets, maar als mensen hun gedachten loslaten en overgeven en vooral mensen die het voor het zeggen hebben en het gaat ten koste van zo ontzettend veel mensen) en wat een wreedheid.

Hierop aansluitend Marrtijntje Smits:
"Tijdens de pandemie hield één land het hoofd koel, Zweden. Bewijzen stapelen zich op dat lockdownmaatregelen averechts werkten, maar toch wil de Eerste Kamer ze  vastleggen in de nieuwe Wpg. Vanwaar die hardnekkige onwil om te leren van Zweden?  

*Dat was nadat het RIVM de instructies over Covid-19 had aangepast. De nieuwe zin op de site luidde toen: ‘De kans dat het coronavirus Sars-cov-2 zich verspreidt via pakketjes of oppervlakken (bijvoorbeeld een deurklink, winkelwagen of toetsenbord) lijkt klein’.

Het Noorderlicht. Het lijkt me zo bijzonder dat eens mee te maken. In de serie 'Het hoge noorden'' zie je een meneer die zijn leven eraan wijdt.