dinsdag 2 mei 2023

Overheersing en snel broodje

Ik plaats nooit iets aan de bovenkant, erbij nu wel.
Vanavond hadden we een, zoals zo vaak ter plekke verzonnen gerecht, een aardappel-bleekselderij schoteltje. Ik had aardappelen gekookt en deed er de laatste paar minuten boogjes bleekselderij bij. Toen ik begon te roeren werden de aardappels puree-achtig. Scheutje olijfolie, appelazijn, Herbamare en flink wat mosterd en vers gemalen peper. In de schaaltjes gedaan en nog wat selderij erover heen geknipt. Lekker.

Aardappel-bleekselderij schoteltje


---
Goedemorgen allemaal! Het is zacht, doch fris weer. Hoe kan dat samengaan? Toch gebeurt het. Door het zachte weer is alle bloesemgeur nog intenser.
Net had ik een ontbijtje van havermout, water (even laten staan), blokjes appel, rozijnen en kaneel. Even verwarmen en klaar. Heel erg lekker. Met een appel van de Streekboer wordt bij voorbaat alles al lekker. 

Vriendin stuurde me de pandemiewet door, oftewel de Nieuwe Wet Publieke Gezondheid. Beangstigend.
https://stichtingvaccinvrij.nl/uitleg-pandemiewet-wat-hangt-ons-boven-het-hoofd/
Waarom komt zoiets er überhaupt? Om te kunnen bepalen en dus macht te hebben. We hebben gezien hoeveel schade dat aangericht heeft. Stel er komt een pandemie, dan kan alles weer uit de kast gehaald worden. Het gaat er toch om hoe gevaarlijk die pandemie is? En al is het niet echt gevaarlijk kan er toch status A aan worden gegeven en dan gebeurt alles naar wens. De Tweede Kamer heeft er dan nauwelijks iets over te zeggen. Hoe kan het toch weer dat je hier in de gewone media niets over leest? De Andere Kramt noemt deze wet het meest bedreigende voor de vrijheid sinds er vrede is. Ik ben het hier volledig mee eens. Wij zijn het hier volledig mee eens! 6 mei wijdt de Andere Krant een speciaal nummer, met alle ins en uits over deze enge wet. Er komt een extra grote oplage. Dit speciale nummer zal ook naar de Eerste Kamer worden gestuurd.
Als ik kijk wat er nu bij de Rijksoverheid staat, welke ziektes, in welke groep (Covid 19 valt in groep A, werkelijk waar en de Pest in B) en welke maatregelen er genomen kunnen worden. Gedwongen onderzoek, gedwongen isolatie met medisch toezicht enz. enz. Het heeft voor mij niets met de realiteit te maken en alles met ontkenning en ontneming van vrijheid. Met ontkenning bedoel ik niet accepteren dat ziektes, ouderdom en overlijden deel uitmaken van het leven. Hoewel er daar ook iets vreemd aan de hand is want de duizenden extra doden maken blijkbaar niet uit. Wie maakt zich daar nu echt grote zorgen om?
Bij echte noodgevallen, die iedereen aangaan, zal ook iedereen de noodzaak voelen om alles te doen wat nodig is op dat moment, om zichzelf en anderen te beschermen. Dit lijkt me een zeer uitzonderlijke situatie. Misschien een kernramp of een voor iedereen vernietigende ziekte? 
Er staat bij de Rijksoverheid ook nog een hoofdstuk 'Besloten rapportages'. Wat staat daar?
 
Ik zag een hartverscheurende foto van een meisje met een mondkapje voor, dat huilde. Door zo'n kapje werd je iets opgelegd en werd de vrijheid ontnomen. Vrijheid van geest en lichamelijke vrijheid. Ik heb maar een paar keer een mondkap op gehad en ik vond het benauwend. Als ik hem afdeed kwam er meteen een diepe, opluchtende inademing. Het was ook nog eens ongezond en waardeloos voor het milieu, maar buiten dat, je werd opgesloten.
Voor artsen is het goed dat ze bestaan, maar het zijn totaal andere kapjes en er wordt ook totaal anders mee omgegaan. Aan zo'n jong meisje is toch ook niet uit te leggen waarom je zo'n ding moet dragen? Nu zijn er nog steeds mensen die corona krijgen en niemand draagt een zinloos kapje en er zijn geen regels meer omdat het na lange tijd eindelijk geaccepteerd werd dat we ermee moeten leven. Zoals we met zoveel moeten leven. 
---

Ik kan me niet meer voorstellen, dat ik het vroeger lastig vond om glutenvrij te bakken. Het gaat nu floep, als vanzelf. 
Even snel tussen de middag gisteren.
1 beker havermout malen. Erdoor 2 eetlepels lijnzaad, 2 volle theelepels psyllium en 1 volle theelepel wijnsteenpoeder. Het kan ook zonder wijnsteenpoeder en ook zonder psyllium, maar het wordt door de psyllium echt broodachtig. O ja, een snuf zout ook natuurlijk. Beker water erbij en even goed roeren. Ik deed het in de ronde plaat van de airfryer. Het moet even staan om dik te worden. 25 minuten gebakken op 180 graden.Deels af laten koelen en in vieren gesneden. De helft ook nog overdwars doorgesneden, beetje geitenkaas en tomaat erop en nog even in de airfryer en de andere twee kwarten had ik daarvoor ondersteboven nog even gebakken. Even af laten koelen en klaar. Die met tomaat op het laatst gedaan zodat het juist warm was. Allebei de manieren heerlijk!

Bij de thee 's middags een cracker met appelstroop en biologische snoeptomaatjes. Ik combineer al jaren appelstroop en tomaat, dat is zo lekker. De appelstroop bestaat alleen uit appels.