woensdag 3 mei 2023

Loesje, herdenkingsplaatsen en het levensbelangrijke Amazone-regenwoud
In Australië zijn bossen voor gevallenen van de prikken. Ik zag het in Melbourne. Er staan stokken met een foto, de naam en het verhaal, van meest jonge mensen. Niet alleen een bos voor gevallenen/gesneuvelden maar ook een bos van gevallenen/gesneuvelden. Ik wist dit niet en ben onder de indruk. Ze lijken overval verder dan hier te zijn. Het valt mee dat de borden niet worden weggehaald. Het is verdrietig.
---

Ik zag hoe de politie in Parijs gewoon in het wilde weg mept. Wat is de zin?
Het maakt mensen alleen maar bozer. Dezelfde boosheid is er in andere landen, net zag ik het in Italië. Ik weet niet waar dit eindigt, Met alles wat ons te wachten staat voorlopig niet.
Er staat een goed artikel in het Nederlands Dagblad. Zo begint het:
"Ja, er is een crisis in vertrouwen. Die komt van de politiek".
Is een tanend vertrouwen in de politiek en overheid wel het echte probleem? Is het niet eerder de overheid zelf die haar burgers met een bureaucratisch wantrouwen tegemoet treedt, vraagt Gert Jan Geling, docent integrale veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool zich af. 'Zet de burger centraal en niet de kosten. Zet in op minder regelgeving en controles.
Veel van de zaken die we als gegeven beschouwen in onze samenleving vallen en staan met vertrouwen. Vertrouwen dat we hebben in onze medemens, en in onze instituties. Valt dat vertrouwen weg, dan vormen we plotseling een heel ander soort samenleving.

We zijn blij en Henk helemaal, die voelt grote betrokkenheid met landen in Zuid en MIdden-Amerika en de oorspronkelijke bewoners, met het goede bericht dat 6 Indianenstammen en het gebied waarin ze wonen beschermd gaat worden. Initiatief van president Luiz Inácio Lula da Silva.Godzijdank!!! Wat heeft de vorige president op een meedogenloze manier veel vernietigd, het interesseerde hem allemaal niets.
Het Amazonegebied zijn de ”longen van de aarde” . Zo'n 20% van het zuurstof over de hele aarde wordt door het Amazoneregenwoud geproduceerd. Daarbij neemt het een kwart op van alle CO2 die we uitstoten. Iedereen kan zich er iets bij voorstellen wat er gebeurt als de ontbossing doorgaat. 18% en dat is 17x Nederland! is al verwoest en als het meer dan 25% is kan het zich niet meer herstellen.
Het beschermt ons en we kunnen niet zonder die bescherming! We moeten innig dankbaar zijn dat we die bescherming zomaar krijgen. Wij vervuilen en het Amazonegebied moet het oplossen.

Dat stammen en gebieden in bescherming genomen moeten worden is op zich vreselijk, maar dat het nu eindelijk gebeurt is fantastisch!

Amazone regenwoud
rosinakaiser

Zo zou het overal moeten zijn. Dat Indianen heel gewoon, op hun eigen manier in vrede leven. Andere mensen die er komen zijn gasten en mogen nooit respectloze misdadigers zijn.

De Tarahumara of Rarámuri  is een inheems volk woonachtig in de staat Chihuahua in het noorden van Mexico. Er leven 121.835 Tarahumara in Mexico. Zo mooi, de combinatie van alles.

Aalva650