woensdag 24 mei 2023

Combipakket en Perentaartje

Groene kool

Rode uien

Zoete aardappelen (er zou eerst pompoen in zitten dus ik laat staan wat ik daarmee zou doen)

Prei

Kiemen

Postelein

Witte kool

Aardperen

Appels

Peren


Aardpeer uit de oven (staat bij 'recepten')

Kleine aardperen of aardperen door de helft of in vieren gesneden mengen met olijfolie en knoflook. Soms laat ik de knoflook heel, in het velletje. U kunt de zoete puree er dan als het gaar is uitdrukken. Ongeveer 40 minuten bakken in een hete oven van 180 graden. Wat grof zeezout erop. Geven met peren-appelstroop. Dit is werkelijk een verrukkelijke combinatie!

Kleine quiche met rode ui. Ik geef er een salade van postelein bij


Pompoencurry met kikkererwten en zv rijst (of platbrood)


Oosterse spaghetti met prei, bladselderij van balkon en rood pepertje uit de vensterbank


Groene kool met mosterdsaus en kĆ¼mmel / gestoomde aardappelen

Voor 2x. De andere helft met rijst


Preisoep met roggebrood en pompoenpannenkoek met appelmoes toe

Ik maak beslag van havermoutmeel en doe de pompoenpuree erdoor


Uit de oven: Hier word je heerlijk warm van. Aardappelpuree met kiemen en plantaardig gehakt

Zoete aardappel chips.


Volgende week:
3x witte kool: 
1x met macaroni en pindasaus
1x als salade met wortel erdoor en quinoa
1x in stukken met olijfolie, knoflook en chilisaus uit de airfryer (denk ik). Geen idee hoe lang het erin moet, 25 minuten op 180 graden? Dat probeer ik. 


In de winter en eerste deel voorjaar zit er qua fruit bijna altijd appels en peren in de groente- en fruittas. Veel appels en peren eten dus en als ze zo aromatisch zijn is dat bepaald geen straf.
De appels hebben we zo of bij het ontbijt en de peren zo of verwerkt in een toetje of taartje. Ik heb een heel kleine springvorm die zorgt voor 4 stukjes taart.
Ik maakte een deegje van 1/4 beker (45 gram) gemalen havermout, 1/4 beker (45 gram) amandelmeel, minder dan 1/4 beker kokosbloesemsuiker , kaneel, snuf zout en 1/4 beker kokosolie. Beetje kneden en met 3/4 vormpje bekleden. Ik deed wat rozijnen onderin en daarop een laag kort gestoofde peer met een beetje citroensap en gebonden met 1 theelepeltje arrowroot. (maizena of aardappelmeel kan ook).
Hierop de rest van het deeg, wat eigenlijk kruimels zijn.
25 minuten bakken op 160 graden. Heerlijk zo, maar er kan uiteraard een bolletje zelfgemaakt vanille-banaanijs bij of (soja)kwark of uitgelekte (soja)yoghurt, vermengd met een lepel kokossuiker en eventueel lecithine. Het smaakt dan zo romig. Maar zonder iets ook heel erg lekker.

Deze foto staat er altijd bij en ik word er gelukkig van. Bij zo'n boerin voel je je veilig en wat een fantastisch fruit! Als je kiest voor een of twee soorten komt dat de kwaliteit alleen maar ten goede denk ik. Geldt ook voor ander fruit en groente.