maandag 15 mei 2023

Begin van de week

Twee merkwaardige zaken:
Deze regel: "Meerderheden op partijdag SGP zijn Noord-Koreaans".
Ik begrijp er niets van, taalkundig niet en inhoudelijk niet.

En dan meikevers! Zijn die er bij u ook zoveel? Hier heel veel, vooral op twee plekken. Dat is op beton, maar ze leven eerst onder de grond als engerlingen. Ze eten wortels op, beschadigen van alles ... Ik heb altijd gedacht dat alles wat leeft een functie heeft, maar dit klinkt alleen destructief. Zwijnen, dassen, vossen, egels, kraaien en merels eten ze, dat wel. Ze zijn vast reuze gezond. Toch een functie dus. Ik zag er nog een bewegen en zette mijn voet gauw op een andere plek, maar krak. 

Ze zijn al allemaal dood, maar jakkes. Hoe kouder de temperatuur, hoe langer ze onder de grond blijven. Hier twee of drie jaar en in Zweden wel vijf jaar. Hoezo komen ze op het steen terwijl ze daarvoor onder de grond leefden?

Deze foto is van twee dagen geleden, er zijn er nu nog veel meer.Sorry, niet een heel lekker begin van de dag, maar het is natuur en er al schrijvend achterkomen dat deze insecten toch heus een functie hebben is het positieve eraan.

En dit is heftig, maar begrijpelijk verzet, heel goed. Er staat bij "Blijf met je poten van mijn kind af".  Hoe kan iemand dit toch over zijn hart verkrijgen?!
https://twitter.com/paulblom/status/1657729954585477121?s=20

In het AD:
"Kippenvel. Dat krijgt sterrenkok Hans van Wolde van de smaak en de bite van de kweekvleesburger van het Nederlandse voedingsbedrijf Mosa Meat. En van 't besef dat vanuit Maastricht de wereld kan worden veranderd. ,,Dit gaat echt de beste f... hamburger zijn die je ooit hebt geproefd", zegt de kok die meerdere Michelinsterren verzamelde."

Ik las dat Hans van Wolde er niet van kon slapen, zo lekker vond hij het vlees.
Er hoeft voor het kweekvlees zelfs geen dier gedood te worden, er zijn alleen wat cellen nodig en dat gebeurt via een biopt. En dan wordt er gekweekt. Wat een geweldige ontwikkeling.
Zoals Hans van Wolde zegt, dieren hoeven geen pijn meer te lijden. En er ontstaat geen onoverzienbare hoeveelheid mest en zoveel meer voordelen. Ik kan niet wachten om het te proeven.
Singapore wordt waarschijnlijk het eerste land waar deze kweekvleesburger daadwerkelijk mag worden verkocht. Wat is dat nu weer voor onzin? Er zijn al tientallen jaren allerlei plantaardige burgers te koop en hier zijn opeens andere regels voor? Hopelijk gaat het proces snel.
Doorgewinterde vleeseters zullen hier ook dol op zijn begrijp ik uit het artikel. Wat zal dat schelen in de natuur, als veel mensen hiertoe overgaan.

Alles in het teken van dieren en diertjes vandaag.
En de scholekster maar tegen de bumper van de auto tikken met zijn snavel. 's Nachts worden we soms wakker door het gillend vliegen en hij maakt ons aan het schrikken door hard vlak langs het raam te vliegen.
De natuur is prachtig! :-)
Sommige dingen meer dan andere, maar het meeste ...


jpleno