vrijdag 26 mei 2023

Boodschappen en suggesties

Ik begin dit 'belofte inlossen bericht' met Porterenee, Hier staat duidelijk onder elkaar waar de meeste prijststijgingen zijn en wat voor stijgingen!!!
https://porterenee.nl/top-10-deze-producten-werden-echt-gierend-duur-afgelopen-jaar/

Ik zag een Engelse documentaire over kinderen in armoede. Er zijn meer documentaires over gemaakt en iets heeft ooit een prijs gekregen volgens mij. Zeer indringend was die. Als ik hem weer eens tegenkom zal ik hem plaatsen.
Net zoals in Duitsland heb jein Engeland  als je een uitkering hebt recht op een bepaald aantal kamers en dat is bijvoorbeeld voor een moeder en twee kinderen een woonkamer en twee slaapkamers. Als je een kamer meer hebt mag dat niet en moet je verhuizen, of je krijgt minder geld en dat is al weinig. Overleven is moeilijk. Heating or eating, zo schrijnend is het.

Op naar een betaalbare week.
Installeer de app van 'too good to go'. Zo'n goed initiatief, goedkope boodschappen en er wordt veel minder verspild. 
Kijk in de afgeprijsde bak! Er ligt bijna altijd wel iets bruikbaars bij.
In Engeland kan je ook goedkope groente/fruit pakketten in de winkel krijgen, dat heb ik hier nog nooit gezien.

Bij de groente zet ik de uien en knoflook bovenaan, dan is er al een goede basis.
Het is een stuk moeilijker om een goedkoop, gezond weekmenu te maken dan drie jaar geleden. Het eerste rijtje is iets te duur. De aardappelen kunnen voor twee weken gebruikt worden. Wij eten samen een pond per keer, dus dan kan het 2x per week. 
Olie, azijn, een potje jam, u heeft het vast in huis en vooral hopelijk veel kruiden en specerijen. Dat voegt zoveel toe aan een eenvoudige maaltijd. Qua smaak en voedingsstoffen. Ook al heeft u hier veel van, maar zeker als u het niet heeft, pluk zoveel mogelijk buiten; paardenbloemblaadjes, brandneteltoppen, hondsdraf, weegbree*, daslook,  

Uien €1,09
Knoflook €1,05
Bloemkool voor 4 personen  €2,29
Bio Komkommer €1,29
Witlof €1,49
Diepvries sperziebonen €1,85
Champignons €1,85
Witte kool (groot) €1,89
Perssinaasappels €1,99
850 gram bananen €2,19
Aardappelen (2 kg) €3,29
Zilvervliesrijst 1,49
Macaroni €0,95
Groot blik tomatenpuree €0,79
250 gram pinda's €0,99
Plantaardige margarine €0,99
Volkoren roggecrackers €0,93
Havermout €1.39 of Bio €1,69 Die van €1,39 is 450 gram en de Bio 500 gram!
Totaal €28,10

Elke dag een klein glaasje verse sinaasappelsap

  • Havermout met geprakte banaan
  • Crackers met komkommer en (kruiden) zout of gestampte pinda's
  • Crackers met geprakte banaan en als het kan citroenmelisse
  • Voor 2x gebakken witte kool met ui, knoflook. Handje pinda's erdoor en rijst erbij.
  • Bloemkool in stukjes met kruiden die u lekker vindt en een scheutje olie, uit de oven. Aardappelpuree of rijst erbij
  • Rijst, gebakken ui, sperziebonen, knoflook en zoveel mogelijk (on)kruiden.
  • Voor 2x macaroni met gebakken ui, knoflook, tomatenpuree en champignons. In plaats van tomatenpuree is kerrie ook lekker
  • Gekookte aardappelen met sperziebonen en komkommersla met vinaigrette en knoflook
  • Witte kool, gebakken ui, kerrie met champignons  en aardappelpuree met verse kruiden of ander groen uit tuin, van balkon of uit de natuur
  • Witlof als salade met stukjes banaan en kerrie en/of mosterd / gekookte of gebakken aardappelen

Ik keek naar een filmpje van een Duitse vrouw, die vorig jaar 10 dagen leefde van €10.05
Ze deed dit jaar exact dezelfde boodschappen en nu is het €15,40. Dat is 50% meer!!!

Bio Pond uien €1,09
Bio 2 bollen knoflook €1,09
Bio Courgette €0,89
Diepvries spinazie €0,59
750 gram gebroken sperziebonen €1,19
Bio1 kg wortels €2,19
IJsbergsla €0,99
Grote pot bruine bonen €1,09
Groot blik tomatenpuree €0,79
850 gram bananen €2,19
Bio 1 kg handsinaasappels €2,74. Voor €0,25 erbij heeft u er een kilo bij van niet biologische.
In dit geval heeft u iets zuivers en ... u kunt ook de schil gebruiken. De geur ervan doet al zo goed en het fleurt iets eenvoudigs op, qua kleur en smaak
Bio Zilvervliesrijst €1,43
Spaghetti €0,99
Bio Havermout 1,69
1 kg bloem €0,99 (volkoren €1,45)
3 zakjes gist €0,49
Plantaardige margarine €0,99
Appelstroop €1,19
Pindakaas €2,34
Totaal €24,97

Van 600 gram bloem of meel kunt u een groot brood bakken en nog pannenkoeken en pizza. 

Maaltijden die allemaal inwisselbaar zijn, voor ontbijt, lunch en diner:

  • Brood, al dan niet geroosterd, vooral met banaan erg lekker.
  • Met pindakaas ook, dan smelt het een beetje 
  • En met appelstroop ook :-)
  • En pindakaas èn banaan, met beetje sambal
  • Havermout  met ui, wortel, knoflook en specerijen
  • Havermoutpap met stukjes sinaasappel
  • Havermout pap met stukjes banaan
  • Kopje bouillon met uitje, knoflook en verse kruiden / Brood met appelstroop (bouillon voor 2x maken_
  • Kopje groentesoep van de bewaarde bouillon, blokjes wortel, sperziebonen/ Geroosterd brood met banaan en wat sinaasappelrasp
  • Pizza met beetje tomatenpuree, gebakken uien / sla / *1/2 sinaasappel 
  • Rijst met sperziebonen en pindasausje
  • Wortelsoep, gemaakt van gekookte wortels, stukjes ui, knoflook, peper en zout en gepureerd / brood met pindakaas
  • Wortelsoep met pannenkoeken toe, waaronder met banaan en sinaasappelrasp of met appelstroop en banaan
  • Bruine bonen (chili of in ieder geval iets pittigs erdoor, zoals sambal) met rijst en sla
  • Bruinen bonen burger met gebakken ui erdoor, knoflook en specerijen, op brood met sla
  • Pannenkoeken, hartig met spinazie en gebakken ui, zoet met appelstroop
  • Uienpizza met sla / * 1/2 sinaasappel
  • Spaghetti met flinke scheut olijfolie, veel knoflook, zout en kruiden /
    *1/2 banaan doormidden gesneden met beetje appelstroop erop en kopje kruidenthee
  • Rijstkoekjes met gebakken ui, kerrie, als u heeft gemberpoeder, een lepel meel, wortel en pindakaas erdoor / sla. Als de rijskoekjes geen geheel worden even prakken of met de staafmixer of molentje wat fijner maken
  • Gebakken ui, courgette, tomatenpuree en knoflook, met rijst of spaghetti


* Weegbree
In weegbree zitten veel vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine A, C en K. slijmstoffen, saponinen, flavonoiden, kiezelzuur, zink, kalium. Het is ook een rijke bron van talrijke fytochemicaliën, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines. Fytochemicaliën zijn antioxidanten die van nature in planten voorkomen.

Uit 'Hunebednieuwscafé':
Met de lengte van het blad mee zitten vezels en het is dan ook aan te raden de bladeren dwars op de vezels te snijden in fijne repen. De bladeren zijn lekker als basis in de salade en groente. Bereid de weegbree net als spinazie. Weegbree is lekker in eigerechten, als broodbeleg en lekkere decoratie, kan worden ontsapt en verwerkt worden in sterke drank. Bloemen zijn te plukken in mei tot juli en te eten als snack, lekker door de salade, te stoven en in te maken in azijn of olie. Zaden zijn lekker als smaakmaker in groentegerechten en te verzamelen van augustus tot oktober. Uit de zaden is olie te persen en deze olie is lekker op toast of in de salade. Van oktober tot april kan de wortel worden geoogst. Wortel kan fijngesneden en samen met andere groenten in vullingen worden verwerkt in bladerdeeg en taarten. De smaak lijkt op champignon, met name de bloemen."

En hier staan lekkere recepten met welkruid van buiten: 
https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/

Dit hadden we als lunch omdat de rijst echt op moest. Een grote ui, paprika, veel knoflook, en van 'ons buiten', snijbiet, beetje NZ spinazie, knoflookbieslook en tijm. Tot slot Himalayazout, versgemalen peper, nog een scheutje olijfolie en rucola, ook van buiten, bovenop, heerlijk!