vrijdag 5 mei 2023

Mensenrechten

5 mei, bevrijdingsdag!
Ik denk eraan, hoe mensen zich op die dag (onder de rivieren kwam de bevrijding in september 1944 'al') gevoeld zullen hebben. 
Geen bevrijding voor de mensen wiens familieleden vermoord waren of die zelf zwaar geleden hadden, maar voor de meeste mensen braken euforische dagen aan.

edusoft 


Ik kon gisteren wel doorgaan met volgers en moedige mensen, maar ik wilde met WO2 eindigen. Ik schreef eerder denk ik al iets over 'Langs de nieuwe Zijderoute'. Ook in die serie wemelt het van de volgers en moedige mensen. Vooral van een mevrouw uit Kazachtsan zijn we onder de indruk. Een lieve vrouw, moeder, grootmoeder die er kleurig en tot in de puntjes uitziet. Als ze begint te praten begint het rustig en dan zwelt het aan en neemt ze geen enkel blad voor de mond, met alle risico's van dien. Kazachstan wordt van alle kanten bedreigd. Het is doodeng om te zien, je wordt gevolgd, er worden foto's genomen (avg? Hier erg overdreven vind ik, maar daar helemaal het tegenovergestelde, geen enkele privacy).
Ruben zei u lijkt wel uit Parijs of Bejing. Ze zei ik voel me ook uit Parijs. Ze loopt met haar elegante schoentjes door modder en woestijnachtig zand. Ze blijft vechten tegen alles wat mis is. 600.000 hectare land in de Kazachse Kaspische Zee-regio is vervuild met een dikke laag olie die de bodem en het grondwater aantast. Oie in het drinkwater, smeergeld moeten betalen om aan werk te komen enz. enz. enz.
Het is een heel interessante en aangrijpende documentaire-serie.
 https://www.vpro.nl/programmas/langs-de-nieuwe-zijderoute.html
---

Martijntje Smits:
"Ook na pandemie gaat het platte utilistisch denken ongehinderd door,en godbetere het zijn 't zelfbenoemde ethici die dit luidkeels legitimeren; "Nood breekt recht". Alsof Immanuel Kant, influisteraar vd rechtsstaat en mensenrechten, nooit geboren was."
---
Dieuwertje Blok hield een mooi persoonlijk verhaal over het oorlogsverleden gisteravond. 'Trouw' viel daar ook, een verzetskrant toen. En nu? Niets van gemerkt, de afgelopen jaren. Het perspectief van vervolgden was anders, of was er niet, maar mensen buitensluiten komt overeen.
Op Twitter kan je regelmatig zien wat er allemaal gedaan en gezegd werd. 
Ik herinner me de beelden verboden voor ongevaccineerden, zelfs op een terras!!! De idiotie en dat de meeste mensen er gewoon aan voorbij gingen, het lieten gebeuren, heel eng.

Ik las over een Nederlandse vrouw die in Duitsland woont. Haar heel gezonde oude buurvrouw, die elke dag 1 1/2 uur met haar hond liep werd ziek na de 1e prik en na de 2e prik werd ze zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moest. Ze is nu weer thuis, maar alles is anders, haar gezondheid is verdwenen en andere mensen lopen met haar hond. Ze heeft de schade geaccepteerd. Waarom waren uw dochters gevaccineerd vroeg de Nederlandse vrouw? Omdat ze anders ontslagen zouden worden. Maar bij een dochter stond de ambulance klaar, omdat het de eerste keer mis was gegaan en ze naar het ziekenhuis moest. 
Een meneer hier in de buurt zit onder de uitslag op zijn gezicht. Het komt door de prik zegt hij. Logisch, dat mensen ontstekings-gevoeliger worden. Hij heeft ook verschillende keren heftige corona gehad. 
Tot slot een verpleegkundige die zei dat het voorkomt dat mensen longcovid van de prik hebben gekregen. 

En o ja, ik schreef laatst over die mevrouw die zo'n vreselijke val heeft gemaakt en nu een gebroken schouder heeft  ze heeft een sling, dat is een soort brace en mag niet liggen. Omdat ze altijd al pijn had heeft ze al jaren morfinepleisters en nu heeft ze een opiaat erbij gekregen, tegen ondraaglijke pijn. Het helpt niet. De specialist zei dat ze er onmiddellijk mee moet stoppen, dat  deze twee opiaten niet samengaan, dat het zwaar verslavend is en voor geheugenverlies zorgt. De huisarts zegt het tegenovergestelde en lacht de specialist uit, belachelijk vindt hij het, vooral blijven nemen zegt hij. De mevrouw doet wat de huisarts zegt. Ze heeft ernstige last van geheugenverlies. 

Soms denk je het is overal mis, hoe mensen met elkaar omgaan, hoe regimes de macht misbruiken, hoe de aarde vervuild is, hoe mensen ziek gemaakt worden. Ik richt me weer heel bewust op wat mooi is, dichtbij en zoals een internetvriendin, die in een schitterende boerderij in Zuid-Holland woont poƫtisch schrijft:

"Seringen bloeien en het regent roze bloemblaadjes van de Japanse kers, boven de madeliefjes in het gras."

Hans