zondag 28 mei 2023

Verslaving en muziek, maar ook in pyjama en o ja, ook nog een schitterend alliumveld

Ik vind dit zo'n geweldig idee. Eenvoudige en vaak heel voor de hand liggende ideeën werken goed. Er komt geen pil aan te pas, wel huiselijkheid en vertrouwen. Juist dat maakt rustig. Henk heeft precies zo'n pyjama gehad!
https://twitter.com/Omdenken/status/1662699981264900097?s=20

De afgelopen week las ik weer verschillende artikelen over de gevolgen van medicijnen. Dit staat in het Vlaamse tijdschrift Knack, maar het is op veel landen toepasbaar: Een heel lang artikel van Peter Casteels, waar ik een paar fragmenten uit haal..

"Belgen slikken nog altijd veel te veel verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen. Veel gebruikers zijn boos op de arts die ze hen voorschreef."
Ik las in het Knack artikel over een mevrouw van 77, die vanaf haar 22e pillen kreeg omdat ze depressief was. Na 40 jaar is ze er zelf mee gestopt, maar de psychiater bleef ze voorschrijven. Ze legde ze in een kastje. Na een 1/2 jaar trok de mist in haar hoofd op en daarna ging het steeds beter met haar. Na 1 1/2 jaar zei de psychiater dat ze niet meer op consult hoefde te komen. Toen ze de psychiater vroeg wat haar genezen had zei die dat het kwam doordat ze die pillen niet meer nam!!!

Deze mevrouw zegt dat ze soms wel eens antibiotica mee wil nemen als ze op reis gaat, voor het geval ze een blaasontsteking krijgt, in uiterste nood ... ze krijgt het niet. Ze is woest. "Maar ik kreeg wel 40 jaar verslavende middelen!" Vroeger vertrouwde ik artsen zegt ze, maar er is nooit iemand geweest, die mij op de gevaren van die medicijnen heeft gewezen.
Een andere psychiater zei tegen iemand dat hij zijn hele leven benzo's zou moeten nemen, net zoals een diabetespatiënt insuline* moet blijven prikken. Deze man kreeg steeds meer nare bijwerkingen. Toen hij door een val in het ziekenhuis kwam drukte de spoedarts hem op het hart dat hij moest stoppen met benzo's. Door een boek*,"
Blood Orange Night van Melissa Bond, met als goed gekozen ondertitel  (zijn woorden) 'My Journey to the Edge of Madness.', zijn zijn ogen geopend en heeft hij zich op laten nemen om af te kicken.
In België kregen vorig jaar 2,3 miljoen mensen benzo’s en Z­producten (gelijksoortige werking) voorgeschreven. Wat een invloed heeft het op al die mensen en hun partners en vrienden. Hoe heeft ook dit ooit zover kunnen komen?

En dan nog deze constatering in het artikel:
"De stijging is waarschijnlijk te wijten aan de coronacrisis en de voor velen zenuwslopende en slaapverstorende lockdowns.
‘In België heerst een enorme bagatellisering van slaapmedicatie’, zegt Thierry Christiaens van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie.
‘Artsen of hun familieleden gebruiken ze vaak ook zelf."
Opnieuw een bevestiging over lockdowns maar dat artsen het zelf ook gebruiken ...
En dan moet je goede adviezen geven, terwijl je beneveld bent???
Een andere psychiater zegt dat hij niet weet wat andere artsen voor hebben geschreven(??)
en iemand anders dat als je stopt de klachten 3x erger zijn dan ervoor. Enzovoort.
Ik zou er nog lang over door kunnen schrijven. Je gelooft het toch allemaal niet.
Gelukkig breekt het bewustzijn over de negatieve effecten een beetje door en hopelijk steeds meer. Ik eindig graag positief. :-)

Knack is een interessant tijdschrift, met veel informatie over gezondheid, in de breedste zin van het woord.
https://www.knack.be/

Er is een lotgenotengroep op Facebook, Benzodiazepines, die ondertussen al enkele jaren bestaat. In Nederland kan ik zo'n groep niet meteen vinden, wel allerlei informatie en zo lees ik ook dat het allemaal veel erger is geworden sinds corona, dat hulpverleners zich ernstige zorgen maken.  
Er is wel veel te vinden over verslaving op zich. Ik las: "Wat voor mij een eye opener was is dat ik aan de geestelijke ziekte van verslaving leed, er niets aan kon doen dat ik hieraan leed maar dat ik wel verantwoordelijk ben voor de oplossing/herstel."

*'Blood Orange Night;' Jammer genoeg niet in het Nederlands.
https://www.bol.com/nl/nl/p/blood-orange-night/9300000060263230/?bltgh=pTkh9Y4G-LbYkDyZNGBFLQ.2_6.7.ProductTitle

Ik kwam dit boek tegen, dat er deels op aansluit.
https://www.bol.com/nl/nl/p/slecht-bevallen/1001004011290217/?bltgh=hQdxTnvY4-QbdGQQEk5L0A.2_6.8.ProductTitle

*Als er goede voeding voor in de plaats komt is insuline vaak niet nodig. We kunnen zo ontzettend veel zelf doen! Niet leuk voor de farmacie, wel voor onze gezondheid!
Jaar in jaar uit ging het zo, insuline spuiten en iedereen (niet iedereen!) vond het allemaal wel best. Ik hoorde van een manueel therapeut die zei: mensen luisteren veel te veel naar artsen, voel zelf wat goed is. 

EmilianDanalla
 

Muziek maken, alleen of met elkaar is helend. De muziek op zich en het plezier en de voldoening die het geeft.
Dit is een mooi voorbeeld. Ernaar kijken maakt me al blij, ook door die jongen op de achtergrond.

Redemptionsong
https://www.facebook.com/watch?v=758877522458028