zaterdag 13 mei 2023

Veel mensen redden het niet of nauwelijks

In de winter konden we ons niet voorstellen dat we weer op 'ons bankje' zouden zitten (een van de drie). Nu deden we het, in gefilterd zonlicht. Tussen de planken van het bankje roze bloemetjes.

Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond.
Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn financieel kwetsbaar of zelfs financieel ongezond. In 2022 ging het in totaal om zes op de tien Nederlandse huishoudens, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. In 2021 was dat nog vijf op de tien.

Deloitte: "2022 was een roerig jaar met ingrijpende economische en maatschappelijke gebeurtenissen die impact hebben gehad op de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens. De gevolgen van deze ontwikkelingen zien wij weerspiegeld in de resultaten van het onderzoek."

Ik merk ook duidelijk hoeveel duurder alles is geworden. Onze bescheiden spaarrekening is flink geslonken. Het spijt me dat er de afgelopen tijd minder aandacht was voor goedkoop en bewust leven. Er gebeurt steeds zoveel en is er altijd zoveel te lezen dat het vanzelf voorrang kreeg, maar natuurlijk is het nooit weg en zal ik er altijd weer op terugkomen. Juist nu is het extra belangrijk om mensen in deze situatie te steunen. Ik zat net te denken dat bezig zijn met vrijheid bovenaan staat, maar als je in de schulden zit, of je weet niet hoe je goed kan overleven gaat dat ook ten koste van vrijheid, al is het een andere vrijheid.
Een paar weken geleden was ik bezig met een weekmenu en toen was er weer iets aan de hand waardoor het bleef liggen.
Er zijn zoveel mensen die het financieel moeilijk hebben dus ik ga echt proberen het weer meer aan bod te laten komen. Maar ja, net las ik dat Nederland de slechtste waterkwaliteit van Europa heeft. Dan wil ik eigenlijk meteen weer het artikel erover lezen.
Twee berichten dus die verontrustend zijn. Finland heeft trouwens het beste water.

Wat financiële moeilijkheden betreft zal het in elk land van Europa spelen. Alles is overal veel duurder geworden. In het ene land zal het erger zijn dan het andere. Een tijdje geleden schreef ik over Nederlandse kaas die in Spanje goedkoper is dan in Nederland. 
Moldavië is al jarenlang het armste land van Europa. Sowieso zijn in Oost-Europa de meeste arme mensen. Het varieert van 50% tot zelfs 90%, de hoeveelheid mensen die in armoede 
In Nederland spant de regio Groningen de kroon: hier hebben 11 van de 27 gemeenten een bovengemiddeld armoedepercentage. Er zijn ook gebieden waar geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uitkomt. Zoals de regio Achterhoek, de regio Gorinchem en de regio Amersfoort. 


Photo-Mix-Company Het is prachtig weer. Morgen wordt het wat minder en daarna wordt het veel kouder, dus geniet er vandaag met volle teugen van allemaal!

stux