donderdag 18 mei 2023

Hemelvaartsdag

Het staat me helder voor de geest wat er altijd bij winkels stond:
'Hemelvaartsdag gesloten.' Het is volgens mij nog kort geleden, dat alles dicht was. Bij google krijg ik geen antwoord tot welk jaar de winkels dicht waren.
En nu is alles open. Ik heb iets 'nodig', maar ik doe niet mee aan de commercie en ga dus niet naar de winkel.

Een dag voor bezinning en dat gebeurt vanzelf. Ik las net 'tranen zijn het smeltwater van de ziel'.
Ik kwam dit tegen omdat ik over tranenkruikjes/tranenflesjes las. Ik had nog nooit van van tranenkruikjes of tranenflesjes gehoord.
Er zit vaak veel vast en het kan losgemaakt worden, waardoor u ontdooit en de tranen kunt laten stromen. Wat is bij u de sleutel die tranen losmaakt?

 


Soms, als mannen vroeger voor langere tijd in het leger moesten verzamelden vrouwen hun tranen in de flesjes en dan konden ze hun man bij terugkomst laten zien hoe zeer hij gemist was. Een tranenkruikje met tranen werd ook meegegeven aan een overledene in het graf.  
In de bijbel wordt al gesproken over tranenkruikjes.
Tranen zijn helend. Huilen is goed voor geest en lichaam. In het dure (de museumkaart kan niet gebruikt worden en de prijzen in het restaurant zijn belachelijk), mooie museum Voorlinden met een beeldschone tuin, ontworpen door architect  Piet Oudolf, in Wassenaar was eens een tentoonstelling van 108 kruikjes. Ze stonden er, van klein naar groot, en ze waren gemaakt door de Chinese kunstenaar Yin Xiuzhen.
108 is in wiskunde, meetkunde, astrologie en in veel wereldreligies en spirituele tradities een heilig getal. https://leyoga.nl/108-2/
In het Boeddhisme staat 108 o.a. voor het aantal worstelingen die we in het leven moeten doorstaan.


bûred

Het gaat vandaag over opstijgen. Hoe uw dag er vandaag ook uitziet, misschien kunt u iets doen wat u optilt, iets schoonmaken van binnen, door verdriet en bijbehorende tranen toe te laten, u te laten inspireren door een boek, muziek, door iets creatiefs te doen, of juist door stil te zijn.
Geef uzelf wat u nodig heeft. En nu nodig zonder aanhalingstekens!
https://stephandejong.nl/?page_id=1143