woensdag 24 mei 2023

Streekboer en mooie struik

Net heb ik een bericht uit april geplaatst. Qua groentes klopt het dus niet meer. Ik zal straks schrijven wat er nu in het pakket zat. Als ik het bij vroeger had gezet moest u zo'n eind scrollen en dat vind ik zielig.

We zijn nog steeds ondersteboven van gisteren. Dat zal ook zo blijven, tenzij er iets wezenlijk anders wordt. Zo blij dat de PvdD tegen gestemd heeft.

Daniël van der Tuin: "Op 1 juni 2020 constateert het ministerie VWS dat de corona oversterfte in H1 2020 vergelijkbaar was met die van een eerder griepseizoen. Na 1 mei 2020 was de corona-epidemie voorbij. Het theaterstuk van o.a. virusverdieners dat volgde, is nu 'bekroond' met de pandemiewet." 

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/16/zelfs-de-senaat-toont-zich-emotioneel-in-debat-van-twee-dagen-over-coronawet-a4164880

Het is toch onvoorstelbaar, dat na alle commotie van een paar dagen geleden de wet gewoon doorging.
Uit bovenstaande artikel: "Die wet ligt er nu. Maar tot een enthousiaste reactie van de Eerste Kamer leidde dat allerminst. De senatoren stelden vorige week nog zo’n 1.300 schriftelijke vragen –- na twee eerdere vragenrondes –- die nog snel door de ambtenaren van het ministerie van VWS moesten worden beantwoord. Ook tijdens het debat kreeg Kuipers weer een stortvloed aan vragen."
---

Weer zijn er 3000 varkens omgekomen. Hoeveel branden zijn er paar jaar? 
Dieren kunnen niet wegrennen want zitten opgesloten. Afschuwelijk!
Zo iemand, met zoveel opgehokt vee zal toch nooit kunnen zeggen dat hij van dieren houdt.
Puur zakelijk, ten koste van alles! Mens, dier, natuur.
Of de boeren dat zelf ook zo beleven, ik denk het niet, anders zou het niet zijn zoals het is.
Caroline van der Plas zei ooit dat varkens door stress (of zei ze paniek?) buiten bewustzijn raken en dan niets meer merken. Dit zou betekenen dat het doodstil zou moeten zijn tijdens brand. Ik ga eens vragen aan een boer hoe dat zit. En daarna bbq geur stel ik me voor.
Wat ben ik toch blij met de Streekboer.* Elke week krijg ik de heerlijkste producten, wel verbouwd en/of geproduceerd met groot respect voor mens, dier en natuur. Dat voelt ontzettend goed en de smaak is onovertrefbaar.
Als je dan een stukje kaas neemt is dat, omdat er zoveel smaak aan zit, werkelijk bevredigend. Die verrukkelijke kaas is duurder, maar je hebt er veel minder van nodig.
Zelfde met bonbons, liever een keer een groot genot, dan 10 die voornamelijk uit suiker bestaan en niets bevredigen, behalve misschien een verlangen naar zoet. Als het echt heel zoet is doet het pijn aan mijn keel en geniet ik er niet van.
---

Ik heb geen idee hoe deze struik heet, we lopen er vaak langs en ik moet altijd even rustig kijken. Het lichte, gemêleerde blad en die roze bloemen, ik vind het zo mooi!  
Pakket dat afgelopen vrijdag kwam:
Broccoli (uit Nederland)
Pastinaak (uit Nederland)
Andijvie (uit Nederland)
Aubergine (uit Nederland)
Kiemen (uit Nederland)
Appels (uit Nederland)
Peren (uit Nederland)

De andijvie was gigantisch veel, al 3x van gegeten en er is nog meer.
1x anndijviestamppot met plantaardige spekjes, 2x met macaroni, 1x warm, 1x koud als salade.

*En alle andere biologische boeren!!!
Alleen die producten voelen goed voor mij.

Later:
We krijgen nieuwe buren, leuke nieuwe buren!
Onze wensen waren: aardig zijn, niet rokend en een beetje gelijkgestemd.
Zoals het ernaar uitziet zijn alledrie wensen vervuld.
Ze moeten hun huis in Zweden nog verkopen dus ze wonen hier nog niet, maar wel hebben we een gezellig schrijf-contact. Hij heeft opgezocht hoe de struik heet van de foto hierboven:
"Het is een Weigela, Weigela is een heester die naar gelang de cultivar 50 tot 200-300cm. hoog wordt. De trechtervormige bloemen bloeien in mei en juni met vaak nog een nabloei in september." Leuk om te weten.