Kerstavond:
Maaltijdsoep (erwten, linzen, bruine bonen)
Warme chocolade melk met stukje banket en/of speculaas of
Cichorino, cappuccino of gemberthee met speculaasjes in warme chocolade gedoopt. Zo, of de chocolade hard laten worden.
Voor een lunch
- Kopje tomatensoep van een blikje tomatenpuree met groentebouillon of water en peper en zout, of (plantaardige) melk. Nu is het dun maar met wat bloem, die u door de tomatenpuree roert, erbij wordt het dik en romig
- En dan bijvoorbeeld een stuk prei, iets kleiner dan een plakje bladerdeeg 20 minuten koken en droog laten worden. De prei in een plakje (plantaardige) kaas wikkelen en wat paprikapoeder erop strooien. Hier vervolgens een plakje bladerdeeg omheen rollen en als u heeft bestrooien met sesam of een ander zaad. Het rolletje moet eerst een beetje natgemaakt worden. 20 minuten bakken op 220 graden. Twee per persoon. Geven met ijsbergsla, stukje fijngehakte ui en verse kruiden.
Eerste Kerstdag
De tafel zo mooi mogelijk dekken. Dat maakt veel uit. Met mooi bedoel ik feestelijk, ik heb het niet over een damasten tafelkleed (als u dat heeft wel!) maar leuke servetjes, groene takjes, kaarsen of waxinelichtjes. Vooral kleur!
(traditioneel)
- 1
Basis: aardappelpuree, als het kan gegratineerd uit de oven, rode kool met appeltjes (neem ik altijd uit de diepvries) en spruitjes en/of witlofsla met stukjes appel of mandarijn - Plantaardig: met een vegetarische schnitzel of linzengehaktbal* met lekkere uienjus
- Vegetarisch: met omeletsterren (uitsteken met een koekjesvorm of een grotere snijden in een stervorm). Door het losgeklopte ei ringetjes bosui
- 2
Kopje kruidenbouillon of wortelsoep met peterselie
Gebakken aardappelvormpjes* met appelcompote of appelmoes en plantaardige schnitzel of iets anders plantaardigs, er is veel lekkers verkrijgbaar - 3
Een schaal bekleden met bladerdeeg en vullen met plantaardige kipragout* met banaan, rozijnen en een scheutje rode wijn. Afdekken met bladerdeeg / veldsla met appel
Dessert:
Kopje koffie met stukje chocoladetaart, gember of sinaasappelcake, met glazuur en zelfgemaakte chocolaatjes*
Linzengehaktballen (of linzenbrood, zie internet)
2 koppen gare linzen mengen met
een grote gebakken ui en champignons (samen gebakken, tot de uien doorschijnend zijn)
1 beker havermeel of havermout
tomatenpuree, mosterd, peper en zout, peterselie of bieslook en specerijen die u lekker vindt. ik hoop dat u gerookte paprikapoeder heeft. Die doe ik erdoor en uienpoeder en knoflookpoeder (als ik er Italiaansachtige balletjes van maak voor in een tomatensaus doe ik er Italiaanse kruiden door, nu niet)
Het moet een goed samenhangend geheel worden.
Ballen van vormen die u een beetje platdrukt en koud laten worden.
Het zoete is belangrijk om te kunnen karamelliseren
U kunt ze ook 20 minuten in de oven bakken op 190 graden, met een beetje olie erover gesmeerd.
Kipragout
De plantaardige kipstukjes bakken, met of zonder uitje, wat bloem of een ander bindmiddel er goed doorheen roeren. Scheutje bouillon, plantaardige melk of wat erdoor en een scheutje rode wijn. Het moet een dikke ragout worden. Goed op smaak brengen met peper en zout. Een banaan in stukjes erbij en een hand rozijnen.
Aardappelvormpjes
3 aardappelen koken en pureren en mengen met
Kneden, balletjes van maken en met een vork platdrukken
- De goedkoopste (toch meestal gecertificeerd, verantwoord) pure chocolade smelten en er stukjes noot, pinda's en/of rozijnen doorroeren en hard laten worden
- Of een klontje boter of kokosolie door een stukje gesmolten chocolade roeren en dat is zo goed, maar er kan ook kokos door, kaneel of gedroogd fruit. Hard laten worden en door gesmolten chocolade halen en weer hard laten worden
- Of stukjes fruit zoals schijfjes banaan, stukjes peer, ananas of partjes mandarijn of sinaasappel door gesmolten chocolade halen
- Ook lekker is om koekjes in stukjes te slaan en dat mengen met gesmolten chocolade en eventueel kokosrasp. Balletjes of staafjes van maken en zo hard laten worden of nog door chocolade halen
U kunt sommige chocolaatjes bestrooien met kokosrasp of gekleurd strooisel voor de feestelijkheid, maar alleen als u strooisel in huis heeft. Kokosrasp is altijd fijn om in huis te hebben.
Een paar verschillende mogelijkheden:
- Plantaardig: kleine pizzaatjes of verschillende grote in punten, met gegrilde (Aldi!) groentes, gekocht of zelfgemaakt. Met in schaaltjes: veldsla, olijven, champignons, sausjes. Met een glaasje rode of witte wijn
- Vegetarisch: over de pizzaatjes geraspte kaas en/of blauwe kaas.
2 - Rijst, gebakken broccoliroosjes en/of chinese of witte kool fijn gesneden, wortelsla, pindasaus, augurkjes, zilver- of amsterdamse uitjes, kroepoek (bestaat ook plantaardig)
Met een glaasje (alcoholvrij) bier - Plantaardig: eventueel met gebakken tofu of de gehaktballetjes van gisteren met oosterse kruiden erdoor en gisteravond iets anders.
Met een kopje thee (of bier) - Vegetarisch zelfde met hard gekookt ei.
Met een glaasje (alcoholvrij) bier
Dessert:
Warm appelbol (hele goudrenet, klokhuis eruit en holte vullen met rozijnen en/of noten en kaneel, bekleden met bladerdeeg en bakken tot het bruin is en de appel gaar. Ongeveer 25 minuten op 175 graden. Of blokjes appel, rozijnen en kaneel en een appelflap maken en het iets vochtig gemaakte bladerdeeg bestrooien met rietsuiker. Of vierkantjes of rondjes ervan maken. Met vanille of zelfgemaakt banaanijs (banaan pureren in invriezen of gepureerde banaan in de ijsmachine)
Aardappelen €2,39 bio
Uien €0,99
Spruitjes €0,69
Wortels €1,89 bio
Prei €0,69
Witlof €2,29 bio
Champignons €1,99 (voor ragout en voor op de pizza)
1 kilo gourdenetten €1,69
Bananen €2,19
Bladerdeeg €0,99
De goedkoopste pizza is €1,09 en die zou ik in achten snijden en er vier verschillende smaken van maken.
6 eieren €1,99 bio!
2 veganschnitzels ah €1,79
vegetarische kipstukjes ah €1,82
100 gram chocolade €0,59