zaterdag 24 december 2022

Klein kerstcadeautje; sinaasappelcake(s)

Het waren drukke dagen dus ik ben aan sommige dingen niet toegekomen, zoals aan de sinaasappel cake die ik als kerst dessertmogelijkheid had doorgegeven. Ik wil u toch wel een soort klein cadeautje geven dus ik zal hier in ieder geval een recept van sinaasappelcake plaatsen. Ik had een andere gezien en ik dacht echt dat ik hem vast had gezet. Volgens mij lijkt deze erop.
Ik zou hem denk ik garneren met sinaasappelglazuur. Gewoon poedersuiker gemengd met een beetje sinaasappelsap. Ik heb op een of andere manier heel veel zakjes met poedersuiker. Als u geen poedersuiker heeft zou ik suiker oplossen in een beetje sinaasappelsap, maar dan heeft u niet een mooie witte versiering, maar wel de smaak van extra sinaasappel.
Ik heb deze cakes niet geprobeerd dus ik neem geen verantwoordelijkheid. :-)
Ze zijn bestaand, maar ik heb ze allebei aangepast.
Ik denk dat ze lekker zijn. De tweede is mager en de eerste misschien wat smeuïger, al zit daar ook maar een beetje olie in. De eerste kan natuurlijk ook met chocolade en de tweede kan ook zonder, of met noten, wat ook bij de eerste kan, of rozijnen of ander fruit, wat bij allebei kan. Maar zonder iets lijkt het me ook helemaal goed.
Ze zijn allebei supereenvoudig te maken. Sinaasappel hoort bij Kerst. Als ik eraan denk en hij is heel lekker maak ik hem in de zomer met citroen.
Terwijl ik hier nu zo mee bezig ben zou ik de chocolade misschien eerder in de eerste cake doen geloof ik. Als u de hoeveelheden verdubbeld van de eerste kan hij ook in een tulbandvorm, als u die heeft.

Sinaasappelcake
130 gram bloem (of havermoutmeel en/of boekweitmeel. Ik heb dit nog niet geprobeerd)
1 el custardpoeder (of maizena of arrowroot)
1/2 tl bakpoeder 1/2 tl baksoda (of 1 1/2 thl wijnsteenpoeder)
snufje zout
165 gram sinaasappelsap
65 gram kokosbloesemsuiker (of rietsuiker, bruine suiker of gewone)
45 gram olie die u heeft, ik zou olijfolie nemen
1 tl sinaasappelrasp (alleen van een biologische sinaasappel, anders krijg je nare dingen binnen)

De oven op 180 graden voorverwarmen, of in de airfryer bakken, dan hoeft u niets voor te verwarmen en ik zou hem dan op 170 graden bakken
Het meel luchtig mengen met het bakpoeder, zout, de suiker. en de sinaasappelrasp.
De olijfolie en de sinaasappelsap er doorheen spatelen.
 
Vet een cakevorm in en giet het beslag in de vorm.
Bak 30-35 minuten in de oven. Laat 20 minuten in de vorm afkoelen en keer de vorm dan om. 
In het oorspronkelijke recept stond dat je de cake warm moet eten, maar zij moesten een stukje reizen en aten hem daarom koud wat ze ook heel lekker vonden.  


F.Hocking
 

Ook nog een cake met chocolade. Ik vind de combinatie chocolade sinaasappel verrukkelijk. Bij de Aldi hebben ze Moseroth chocolade met sinaasappel, aanrader.

Sinaasappel chocolade cake
 200 gram bloem of ander meel
1 eetlepel wijnsteenpoeder (of bakpoeder)
1/2 theelepel zout
100 gram suiker
200 gram yoghurt of plantaardige yoghurt
40 ml sinaasappelsap
1 sinaasappel, in stukjes
50 gram chocolade stukjes

Verwarm de oven voor op 170°C, of bak de cak op 160 graden in de airfryer.
Meng de droge ingrediënten in een kom
Meng in een andere kom de natte ingrediënten 
Meng de chocoladestukjes en de sinaasappel door het beslag.
Vet een cakevorm in  
Bak de cake 50 minuten. In de airfryer 40 minuten denk ik. 

Dit is een andere cake, maar het is wel dezelfde combinatie en als u de sinaasappelcakejes of muffins maakt en de onderkant in chocolade doopt ...

 
JESHOOTS-com