donderdag 29 december 2022

Sfeer

Vanmorgen waren we in de grote bibliotheek en o, wat heerlijk.
Er ligt al een enorme stapel naast mijn bed, maar toch drie boeken meegenomen, waaronder een gesprek met Antoine Bodar. Ik voel me verbonden met hem. Door bepaalde religieuze ervaringen die hij heeft gehad, door zijn kunstachtergrond, zijn liefde voor  de schoonheid van taal, door een soort constante diepte die ik voel. Hij is ook nog eens in Den Bosch geboren, een favoriete stad, waar ik nu nooit meer kom.
Onder het genot van een beker cappuccino heb ik in de heel aangename sfeer zitten lezen. Boeken zijn mijn vrienden zegt Antoine. Precies zoals ik dat ervaar. Hij heeft verder ook geen behoefte aan materie, net zoals ik. Nu schijnt het er bij hem heel sober uit te zien, dat is bij ons niet zo, maar ik snap het wel. Weinig om je heen, behalve al die boeken. Hij heeft een van de grootste collecties van Amsterdam. 
Ik las dat zijn moeder hoogzwanger van hem, om haar te beschermen onder een tank werd gesleurd, door een Canadees.
Er waren twee heel jonge vrouwen en ze fluisterden, zo bijzonder. Ook ouders met kinderen, die genoten van de aanwezige kerstsversiering. Er was een winterlandschap gemaakt. 
Er heerst een bijna serene sfeer in de bibliotheek, waar we heel rustig van worden. Daarvoor waren we naar onze lievelings Aldi geweest voor de laatste boodschapjes van het jaar. We hadden thuisgekomen een in de airfryer verwarmde oliebol bij de cichorino. Erg lekker.

Gisteren stond in het onderwerp ook "Binnen is het gezellig". Dat is zo en wilde ik als tegenhanger ook noemen. Het zijn de laatste dagen van het jaar. Ik wil niet zwijgen over waar ik me zorgen over maak, maar al het andere is ook altijd aanwezig. Ik kan niet zeggen hoe fijn ik deze periode van het jaar vind. Ik vind het jammer dat de dagen 's middags alweer aan het lengen zijn. Ik zou dit allemaal nog wel even vast willen houden. Even? Heel lang eigenlijk. Als het lente wordt kan ik daar ook weer van genieten. Veel meer dan vroeger. Maar nu dus donker buiten, de kaarsen en lichtjes, de groene takken, hulst, engeltjes, huisjes en kerkjes met een waxinelichtje, warm onder een deken op de bank, intense knusheid. En niet alleen binnen is het sfeervol, buiten ook overal en ik zal het missen als het weer donker en kaal is. 
Maar dan is het weer tijd voor een nieuwe start. Er staat al iets te wachten. Nu nog even opgaan in de sfeervolle warmte van de laatste dagen van het jaar.