zaterdag 3 december 2022

Gerechten om warm te worden

Het is koud en dat vind ik fijn.
Verwarmende gerechten zijn; Koffie, thee, warme chocolademelk, anijsmelk, warme saliemelk (komt ook voor in Afkes tiental) havermoutpap, soep, stamppot, aardappelpuree of hutspot met goulash (ook natuurlijk lekker met rijst) of hachee.
Een lekkere plantaardige hachee kan als volgt gemaakt worden:

Bak tofu, tempeh, uit elkaar getrokken jackfruit en dit lijkt het meest op hachee omdat daar volgens mij draadjesvlees voor gebruikt wordt, of geweekte sojabrokjes. Voeg flink wat rode of gewone halve of hele ringen ui toe. Een paar minuten meebakken. Giet een bekertje water erbij, 2 of 3 kruidnagels, sojasaus, stroop of appelstroop, scheutje appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder,  peper en zout. Voor niet puur plantaardige eters nog een scheutje worcestersaus en anders mosterd en een beetje tomatenpuree. Breng dit aan de kook. Pit laag en rustig laten pruttelen, een minuut of 20. De laurierblaadjes en kruidnagels eruit halen. Bind de hachee met een lepel arrowroot, kuzu of maizena, opgelost in een scheutje water.
Hierbij aardappelpuree en rode kool met appeltjes. Ook een heerlijke kerstmaaltijd. Dan eventueel ook nog een scheutje rode wijn door de hachee en de rest bij de maaltijd. De rest? Hangt van de maat fles af. :-)
Wat ook erg lekker is hier een ovenschotel van maken. Hachee onderin de schaal, daarop de rode kool met appeltjes en de aardappelpuree erbovenop en dan zo in de oven, eventueel afgedekt of met paneermeel en klontjes (plantaardige) boter. Een half uur op ruim 190 graden.
Dit zou ik dan als kerstmaaltijd doen met stoofpeertjes en/of spruitjes.

RitaE