maandag 5 december 2022

Sinterklaas

Het begin van een nieuwe week en het is vandaag Sinterklaas. Het is Sinterklaas, dat klinkt een beetje gek, maar  toch zeggen we dat zo. Is dit de enige uitzondering van een zelfstandig naamwoord na een werkwoord?De tijden zijn veranderd en Sinterklaas heeft niet meer de functie, spanning en vrolijkheid van vroeger, al zullen er vast nog veel kleine en grote kinderen zijn die ervan genieten. Het is logisch, alles is in beweging, dus er verdwijnt van alles en er komen andere dingen. Niet voor in de plaats, de kerstman heeft voor mij geen betekenis.
Ik mis Sinterklaas en zal hem waarschijnlijk altijd missen omdat de herinnering zo dierbaar is. De spanning, heel veel kleine cadeautjes kopen (vooral bij De Slegte, een Chinese winkel en later Xenos), even zoveel gedichten schrijven en opdrachten erbij (zoektochten) verzinnen en een enkele suprise maken. 
Deuren dicht, binnen was geheim, je hoorde geritsel en het aftrekken van plakband. Ik genoot altijd al zo van de voorbereiding, een heel, heel gezellige avond. Als kind met de echte Sinterklaas en Piet (vader en broer. Zo jammer dat ze er nooit bij konden zijn:-) en later met elkaar. Warme banketstaaf, dikke speculaas (de allerlekkerste!), bisschopswijn, gedichten voorlezen met obstakels omdat het niet altijd even duidelijk geschreven was, overal papier en een onbewust gevoel van veiligheid. Nu kan ik dat zo benoemen. Het was op veel meer momenten zo (en ook momenten dat het niet zo was. Ik heb me vaak eenzaam gevoeld als kind. Juist daar heb ik veel van geleerd, maar ook dat zeg ik nu, toen was het moeilijk) en ik was ook letterlijk veel alleen. Maar die andere momenten, vooral die met mijn moeder koester ik eeuwig.

Geen Sinterklaas vanavond, maar wel iets van de sfeer, met dikke speculaas, warme chocolademelk en samen een mooie film zien. Ik ga dadelijk een kerststaafje bakken en dan ruikt het hier in geval naar Sinterklaas. Morgen, de officiële verjaardag van de Sint maak ik bisschopswijn. Ik heb gelukkig wel een cadeautje aan iemand gegeven met een gedicht erbij. Dat gebeurt elk jaar op z'n minst een keer.

Dit is een cadeautje voor u, Vivaldi, op een geheel andere manier dan anders vertolkt. Ik vind het prachtig. Ik hou van veel klassieke muziek en vooral van Barok. https://www.youtube.com/watch?v=SzA8O-aTOTQ

En dan ook nog iets heel lekkers. Speculaas/koekmuffin met een hart van marmelade en glazuur erop. Het is van dat leuke franse kanaal Un jour une recette. Deze speculaascakejes heten in het Frans Nonnette. Ik vind sinaasappel bij Sinterklaas horen en de speculaas of koekkruiden natuurlijk. https://www.youtube.com/watch?v=PUKb6ggtpOo


Ik wens u, al dan niet vierend, een mooie avond toe.