zondag 11 december 2022

zondag

Las net een 'iedereen over een kam scherende' tweet. Iemand schreef dat mensen bij de voedselbank maar moeten gaan werken als pakjesbezorger, bij de ns of in de horeca. Mijn antwoord hierop zou geweest zijn: Wat een naar bericht. Mensen komen door de meest uiteenlopende oorzaken naar de voedselbank. Voordat je hulp krijgt en voordat je die stap zet is er veel gebeurd. Er komen ook allang niet meer alleen mensen met een laag inkomen en schulden.  

Wat wordt er overal toch geoordeeld. Overal zullen mensen zijn die misbruik maken van iets. Ook dat heeft een oorzaak, maar tegenwoordig komen er ook juist veel mensen die op zich een goed inkomen hadden of hebben en alleen al door de bizarre energiekosten niet meer rondkomen. Dat ook mensen met een middeninkomen daar terecht komen is trouwens al jaren aan de gang. Voor veel mensen is het vernederend om de stap naar de voedselbank te zetten. Ik heb hier al vaker over geen overzicht meer hebben geschreven, of in paniek zijn door de situatie. Dit is dan een licht in de duisternis. En soms maakt de voedselbank echt het verschil tussen honger en geen honger hebben. 

Ik denk wel dat er, als een beetje overzicht en rust ontstaan is, meer moet gebeuren. Organiseer uitwisselingsgroepen zodat er tips uitgewisseld kunnen worden en kookgroepen; wat kan je allemaal met een bepaald goedkope producten doen bijvoorbeeld. Dat er een beroep op creativiteit wordt gedaan. Dat zal mensen ook weer een beetje vertrouwen geven. Afhankelijk zijn maakt klein en kan verlammen. Ik heb het nu over als mensen wel een baan hebben, maar te weinig inkomen, veel te hoge lasten of een faillissement. Allemaal oorzaken om een beroep op de voedselbank te doen. Er zijn ook mensen die pijn hebben, of een geestelijke aandoening. En dan is er de groep met (opgebouwde) schulden. Kan door henzelf komen (zijn ook allerlei oorzaken voor) maar net zo goed van buitenaf, bijvoorbeeld partner weg met het geld, of met achterlating van gigantische schulden, of bij ziekte hoge kosten voor middelen die goed doen. 
Hoe dan ook, door te oordelen doe je mensen altijd tekort. 
Ikzelf zou trouwens nooit naar de voedselbank gaan, daar heb ik het al vaak over gehad, al is er misschien een uitzondering die ik nu niet kan bedenken, om het wel te doen. Ik wil niet van iets of iemand afhankelijk zijn, ik wil in 'alle' gevallen voor mezelf kunnen zorgen. Maar ik heb het geluk dat ik kan improviseren, daar blij van word. Toch en dat zie je in oorlogen zijn er heel veel mensen die als het moet kunnen improviseren, dan ontstaat er een kracht waar ze soms het bestaan niet van wisten. Dit geldt voor veel situaties, niet alleen bij een gebrek aan middelen.
Maar als je de huur of hypotheek niet meer kan betalen. Veel mensen gaan nu niet meer naar de tandarts of nemen geen ziekteverzekering.  

Wat ik net schreef wat kan je allemaal doen met een bepaald product is een leuk onderwerp om eens te behandelen.
Mensen hebben behoefte aan goedkope kerstmaaltijden. Daar zorg ik elk jaar voor en natuurlijk en juist dit jaar ook. 

We gingen vanmorgen naar buiten, het was nog donker, maar we wisten niet hoe snel we weer naar binnen moesten gaan. Het was spiegelglad. De enige reden om niet te gaan wandelen. Het kan regenen, stormen, het deert me niet, maar gladheid wel. Hier meteen wat heen en weer gerend. Later op de dag zal het beter zijn.

Ik wens u een fijne zondag!