donderdag 12 januari 2023

Inuline

Weet u nog hoe enthousiast ik altijd was over aardpeer? Een van de producten die ik heel erg mis. Vanwege de bloemen, wekenlang en vanwege heel lang een heel gezonde groente hebben. Als windscherm was het ook nog eens handig. Het gezonde zit niet alleen in de mineralen en vitamines (ijzer, kalium, vitamine C en B1), vooral ook in de vezelrijke inuline. Ik schreef er in mijn boek al over. Niet wat de vezels betreft maar vooral het goede voor diabetici. Het heeft een zeer lage glycemische index. Het is een probiotica, het voedt de aanwezige, goede bacteriën in de darm. Het is ook uitstekend voor de spijsvertering. Als je recensies over inulinepoeder leest is iedereen er erg enthousiast over.

Je kan het ook als bindmiddel en zoetmiddel gebruiken, ideaal voor allerlei baksels of smoothies. In Duitsland heb je topinamboer (zelfde als aardpeer) stroop en dat zal veel zoeter zijn dan het poeder. In Nederland bestaat dat (nog) niet. Ik denk dat inuline een van de stoffen is waar de meeste vezels in zitten, 3,4 gram per portie las ik, alleen wat een portie is? Inuline komt ook voor in de wortels van cichorei, paardenbloem, schorseneer en artisjok. Ik ging op zoek en zag dat er een soort surrugaat koffie (zoals wij elke dag naast gewone koffie, onze heerlijke cichorino hebben!) van wordt gemaakt. Behalve de geroosterde wortelstok van aardpeer (60%) zit er  geroosterde paardenbloemwortel (37%), kardemom, kaneel en kruidnagel in.
De paardenbloemwortel versterkt de werking van de aardpeer. Hoe mooi is alles in de natuur toch afgestemd op elkaar. Er zijn veel planten die elkaar versterken en andersom. Hoe meer je ervan weet of intuïtief aanvoelt, hoe kostbaarder de natuur voor je is en hoe zuiniger je ermee om wil gaan. Deze alternatieve koffie klinkt heerlijk en ga ik beslist proberen.