zaterdag 21 januari 2023

Niet komen aan wat goed is

In delen van Afrika (of overal?) werden veel minder mensen ziek van corona. Heel veel minder, werkelijk maar een fractie van de mensen die hier ziek werden (In Senegal 15%, in Ethiopië 25%, hier 75%). En de mensen die ziek werden waren vooral rijke mensen. Dus wie weet hoeveel arme(re) mensen ziek werden? Bijna niemand denk ik. Een belangrijke oorzaak voor het grote verschil is het immuunsysteem!!!

Veel mensen in Afrika komen in het dagelijks leven vaak in contact met parasieten, virussen en bacteriën. Alleen bijvoorbeeld al door vervuild drinkwater. De afweer staat dus altijd 'aan'. Van een nieuw virus, zoals corona, schrikt het lichaam niet en het afweersysteem onderneemt zelf actie. Hoe prachtig zitten we in elkaar en laten we dat in tact houden, laten we er heel voorzichtig mee omgaan.

Het afweersysteem van ‘de elite’, die doorgaans in hygiënischer omstandigheden leeft en minder in contact komt met parasieten, lijkt meer op dat van westerlingen.   
Het lichaam van Europeanen en Amerikanen reageert net als dat van bijvoorbeeld rijke Senegalezen heviger op het virus, legt Moustapha Mbow, medisch bioloog aan de Cheikh Anta Diop Universiteit in Dakar uit. Mensen uit landen met minder ongelijkheid en betere sociale voorzieningen (zoals voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg) komen zelden in aanraking met parasieten. ‘Daardoor is hun afweersysteem “lui” geworden. Op het moment dat een ziekteverwekker binnendringt, raakt het lichaam in paniek. Mensen die ernstig ziek worden door covid hebben vaak een op hol geslagen immuunsysteem.  

Mbow, werktt samen met hoogleraar parasitologie Maria Yazdanbakhsh van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) om het goed te onderzoeken. Het is ook niet zo dat het alleen in Afrika is, in andere landen zoals Indoneië, Pakistan, Brazilië en India  is een zelfde patroon.Het afweersysteem van armen treedt effectiever op tegen corona dan dat van de rijken, aldus onderzoekers van het LUMC.  

En wat zegt die mw von der L. het was oneerlijk verdeeld, zij hebben ook recht op prikken. Ik vind dit zo verschrikkelijk. (In de landen zelf zijn ook initiatieven, in samenwerking met een groot farmaceutisch bedrijf). Als het doorgaat maakt ze (en in de landen zelf) daarmee kapot wat goed is. God, wat een wereld. Over de ruggen van mensen kapitalen verdienen. 
Het blijkt trouwens ook dat Europese coronavaccins minder goed presteren in Afrika, aldus een publicatie van het Nederlandse Joep Lange Institute. Waarschijnlijk komt dat doordat het immuunsysteem van de meeste mensen in Afrika anders reageert. 

(Informatie uit een publicatie van Amnesty International)