dinsdag 24 januari 2023

Goede berichten

Uit Knack:
Een artikel dat gaat over nieuwe trends. Ik haal een paar stukjes eruit die ik het leukst vind.
Ik had een link willen plaatsen van het hele artikel, maar het is Blendle dus het gaat niet. 
Ook bij Knack zelf gaat het niet, Misschien stond het in een bijlage. 
Er staat ook dat dadelstroop in is. Ik gebruik het al jaren, heerlijk! Over pannenkoeken, fruitsalade, muesli-achtige ontbijtjes en pap en door zelfgemaakte koek.

Regeneratieve landbouw! Het is net zoiets als permacultuur denk ik.
Als u permacultuur begint in te typen verschijnt er meteen van alles over zulke tuinen in Nederland en waarschijnlijk ook in uw omgeving. Misschien gecombineerd met duurzaam tuinieren. Het hoort allemaal bij elkaar.
Ontwikkelingen waar ik heel erg blij van word.

REGENERATIEVE LANDBOUW
Deze term zul je steeds meer horen vallen in 2023. Regeneratieve landbouw is een manier van voedsel kweken die ervoor zorgt dat de bodem verrijkt wordt en de biodiversiteit een boost krijgt in plaats van de natuur uit te putten. Deze duurzame manier van telen wint terrein en je zult de term zien opduiken op melkflessen of vleesverpakkingen.

VERSE MELK ZONDER MELK
In de zuivelrayon vind je al jaren een uitgebreid aanbod plantaardige melk. Naast deze lang houdbare brikken kijken we dit jaar uit naar verse plantaardige melkvarianten. In Nederland geven ze het goede voorbeeld: daar koop je nu al versgeperste noten- en sojamelk in de supermarkt.

ERWTENGEHAKT
We kiezen steeds vaker voor een vegetarische versie van gehakt, balletjes of kipstukjes. Jarenlang was soja de ongekroonde koning van de vleesvervangers, maar volgend jaar zullen we steeds meer lokale peulvruchten zien opduiken als grondstof voor vleesvervangers. Zo vind je bij Bio-Planet nu al erwtengehakt. Ook bij de plantaardige melk zullen er meer peulvruchten aan de basis liggen: je kunt nu al spliterwtenmelk drinken van de Belgische start-up Tiptoh. Worden nog verwacht: melk op basis van mais en bonen.

-------

In december is er een wetenschappelijk rapport van het CDA uitgekomen over de c. periode.
Reflecties op de coronacrisis
"De coronacrisis was een test voor de samenleving en de democratie. Tot nu toe is weinig aan politieke en bestuurlijke evaluatie gedaan. Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA brengt vandaag een essaybundel uit met kritische en opbouwende reflecties om lessen te trekken uit de coronaperiode."
https://www.cda.nl/wetenschappelijk-instituut/actueel/nieuws/nieuwe-wi-bundel-reflecties-op-de-coronacrisis

-------

En dan nog iets geheel anders waar ik wel de link van kan geven https://www.knack.be/factcheck/masturberen-beschermt-tegen-prostaatkanker-2/: Het is voor mannen goed om regelmatig te masturberen tegen prostaatkanker. Het gaat om de zaadlozing. Dit lijkt nieuw, maar een huisarts zei dit in 1977 al tegen een huisgenoot.
Er is zoveel wat je zelf kan bijdragen aan gezondheid! :-)