zondag 15 januari 2023

Van alles en eindigend met geluk

Goedemorgen lieve allemaal, het is hier donker en de regen komt dichterbij. Heel veel nattigheid de afgelopen dagen, zo ook ik, ik droop. Ook al had ik een paraplu, het liep zo langs mijn jas over mijn broek. Maar dan thuisgekomen lekker een 'stomme' maar heerlijke droge, zachte broek aan, wat een genot.
Nu volgen er allerlei verschillende mededelingen, die toch alles met elkaar te maken hebben.
Ik ben met een eerste weekmenu bezig dus dat komt straks of morgen.
Een mooie zondag gewenst.

Ik las:
"Buurvrouw 4 x spuit  gehaald 2 x griepspuit 5 x corona gehad 3x opgehaald door ambulance nu weer longontsteking  Dit de laatste 3 maanden."

Er zijn hier in de buurt opvallend veel mensen overleden de afgelopen tijd.

Ik las:
"In Nederland overleden vorig jaar voor het eerst sinds 1900 (!) meer mensen dan er geboren werden, meldde het CBS. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog en 'coronajaar' 2020 waren er meer geboortes dan sterfgevallen."
En iedereen lijkt gewoon door te leven, alsof het niet gebeurt (geldt voor meer situaties, zoals de controlepas). Dit is wat wij het meest vreselijk vinden.

En: Duitsland had een oversterfte van 37%, Nederland van ongeveer 30%. (cijfers variëren, ik las ook 25%, wat net zo goed een gigantische stijging is). Jonge mensen sterven plotseling. Kanker (vooral de ernstige vormen) neemt toe. Aderen van overledenen zitten vol met lange bloedproppen."
Niet alleen van overledenen, ik zag ook lange bloedproppen bij levende mensen, na de prik, maar zulke filmpjes plaats ik niet.

En ik plaats veel meer niet, zoals net van Klaus Schwab, dat is zo eng, dat ik weiger om het te geloven. Zo slecht kan iemand niet zijn. Het gaat hier niet om terrorisme, maar om iemand die Europa 'leidt'. Daar verwacht je toch het beste van.
Wat ik onbegrijpelijk vind is dat deskundigen (en anderen) die mensen willen beschermen, al die mensen die wij al een paar jaar volgen, monddood gemaakt worden en dat anderen die het tegendeel van beschermend zijn alles kunnen zeggen zonder gecanceld te worden. 

Ik las:
"Meer tijd doorbrengen met je kinderen, kleinkinderen – en hun ziektekiemen – kan het risico op een ernstige afloop van Covid-19 verlagen, blijkt uit recente onderzoeken. Dat is even schrikken voor de virologen en microbiologen hier te lande."
Een open deur, zo werken virussen, altijd zo geweest.
En een echt vaccin geeft ook iets van het besmettelijke virus en heeft dus afgedwongen dezelfde werking, zoals indertijd met de ernstige ziekte polio.  Vroeger in de bioscoop kwamen ze met rammelende bussen langs om geld op te halen voor die prik.

Ik las:
Sander de Hosson, een bekende, empatische arts, van ons ziekenhuis!, die over zijn ervaringen schrijft. Hij heeft ook twee boeken geschreven,  'Slotcouplet' en samen met Els Quaegebeur : 'Leven toevoegen aan de dagen':
"Heb dienst. Op dit moment zijn cruciale eerstelijns medicijnen als augmentin (een van de meest voorgeschreven antibiotica) en belangrijke vernevelingen (ook voor ambulances) niet leverbaar."

Soms zijn medicijnen noodzakelijk, zeker in ziekenhuizen, en dan zo goed en betaalbaar mogelijk. Ze kunnen dan een voorwaarde zijn om in leven te blijven. Het wat ik begrijp laatste medicijnbedrijf in Nederland, met betaalbare, voor iedereen beschikbare medicijnen stond in Leiden en is niet meer. China, India.Hoe kunnen medicijnen hier snel zijn als het nodg is?
In juni 2019 (NOS) was Hoogleraar Medische Microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc kritisch over de manier waarop medicijnen worden gemaakt. "Het productieproces van medicijnen is heel kwetsbaar", zegt hij. "Voor sommige antibiotica zijn namelijk nog maar enkele fabrieken over die de werkzame stoffen produceren. Daardoor zijn we te afhankelijk."
Die fabrieken staan bijna allemaal in China of India, en dat is volgens Wertheim geen goede zaak: "Als er een lading wordt afgekeurd of er ontstaat een ander probleem in een fabriek, dan is er al snel een tekort. Het gaat om de veiligheid van de bevolking en ik vind het daarom vreemd dat we ons zo afhankelijk maken van een land voor onze medicijnen. 

Trouw:
"Bezoekers die met privéjets naar het World Economic Forum in Davos vliegen, stoten evenveel CO2 uit als 35.000 auto's die van Parijs naar het Zwitserse bergdorp rijden en weer terug, becijferde CE Delft. 'Onsmakelijk lesje hypocrisie.'

Tot slot voor dit bericht:
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in ondoorzichtigheid is dit zeer de moeite waard. Dat is het sowieso, omdat we er allemaal indirect of heel direct mee te maken hebben en de meeste mensen geen idee hebben. 
Wat bij mij is blijven hangen: Zwijgclausules. Bedrijven hebben een verregaande invloed op wetenschappelijke publicaties. Of hoogleraar Schellekens: Alsof je gekocht wordt door de industrie. https://archive.ph/Cs4BE#selection-3553.83-3553.152
Er is zoveel geld/macht dat/die mensen in de greep houdt en het zorgt voor ik weet er eigenlijk geen woord voor. Ik denk als die factoren het uitgangspunt zijn verdwijnt het vertrouwen. Niet jij bent het belang in de gezondheidszorg, maar heel iets anders. Misschien is dit in Scandinavische landen anders?
Maurice had nog een eye-opener; eerst waren het de prikken die iedereen zouden beschermen, geen covid meer en later is het de covid die voor oversterfte zorgt. (Naar de werkelijke, overduidelijke oorzaak wordt niet gezocht) al spelen de lockdown en uitgestelde zorg vast ook een rol.) Hoe tegenstrijdig kan het zijn.
Er zijn misschien landen waar het anders is en je zou willen dat het daar altijd zo zou blijven. 
Ik ben het, hoe interessant ik het gesprek ook vond met Leon de Winter, ook niet helemaal met hem eens als het om welvaart gaat. Er zijn landen en streken waar geluk voorop staat en daar is heel weinig welvaart. Bhutan bijvoorbeeld. Als er weinig welvaart is zijn er ook geen of weinig belangen. Dan gaat het alleen om de kwaliteit van leven. (Uit een reisverslag: Het ware Bhutan herken je het meest in de glimlach van de bevolking. Het is een koninkrijk waar de Koning geluk als de meest waardevolle doelstelling voorop plaatst.)

Wat kan ik verlangen naar de rust van vroeger. Ik kan het in mijn hoofd heel eenvoudig terughalen. Stil, veilig, vredig. Er werd veel minder van iedereen gevraagd. En veel minder ruis.
Wij leiden een soort leven met veel stilte en dat komt door onszelf, deels teruggetrokken en wat we doen zorgt ook voor stilte, innerlijk bewustzijn, en waar we in opgaan zoals boeken en kunst. En Henk veel muziek en ik veel in de keuken. Op heel veel plekken is het rumoerig en de algehele landelijke en wereldlijke tendens is onvergelijkbaar. met vroeger, al werd er altijd wel ergens oorlog gevoerd.
Toen het hier vroeger nog anders was; je moest iets ondernemen om op een eiland te komen en wat bijzonder was het dan, juist omdat je iets moest ondernemen.