zaterdag 14 januari 2023

Levensveranderende gevolgen

Een vrouw vertelde dat ze na de 1e vaccin steken in haar borst kreeg en ze zei als ik borstkanker krijg weet ik waar het van komt. Toch een 2e prik en booster genomen (al waren haar kinderen tegen de prikken wat zij en haar man in eerste instantie niet goed begrepen, nu wel!) en ja, verschillende kwaadaardige tumoren in haar borst. In het ziekenhuis wilden ze weten in welke arm ze geprikt was. Ze zeiden dat ze een verschil in de lymfeklieren zagen na het prikken. Verder mochten ze er niet over praten zeiden ze toen de vrouw vroeg hoe het met andere vrouwen zat. Inmiddels chemokuur en borst verwijderd. Nu bestralingen.
Financieel zitten de mensen ook aan de grond. Van zeer goed verdienend naar werk kwijt in coronatijd. Toen iets nieuws opgebouwd, maar man is nu mantelzorger en dus kan het werk niet gedaan worden. Hij kon het sowieso ook niet alleen en geld voor personeel is er niet.

Volgens het CBS stierven de afgelopen vier weken 15.819 mensen. Dat zijn er ruim 3100 meer dan was te verwachten.  

Een vader in tranen vertelt dat hij zijn zoon verloor (myocarditis) aan het vaccin en ze probeerden hem om te kopen, om de doodsoorzaak in zijn verklaringen te veranderen in covid-19. De vader zegt dat hij dit nooit zal doen.
Inderdaad, het kan altijd nog erger. 
https://twitter.com/deSunShineBand/status/1614037882334765057?s=20&t=tQ1BXVUWr-RuZFgDTGpHpw

Zal er een moment komen dat overal openheid over is en dat mensen die verantwoordelijk zijn op de eerste plaats verantwoordelijkheid nemen en ook verantwoordelijk worden gehouden? Het kan toch niet zo zijn dat je zomaar de meest vreselijke dingen kan (blijven) doen? Het gebeurt op veel plekken, maar hier? Ik kan het nog steeds niet geloven.
En ik denk echt, al verdiep ik me erin, dat ik nog maar een fractie weet. Dat blijkt elke keer opnieuw. 

Ik heb een duidelijk gevoel bij het klimaat, ik maak me daar al jarenlang grote zorgen over. Als ik dan mensen hoor die daar totaal anders in staan voel ik me er niet verwant mee, maar ik luister wel. Ik zou anders hetzelfde doen als de mensen die nu al drie jaar niet naar de kritische kant luisteren en blijven hangen in hetzelfde verhaal. Ik kan er iets van opsteken en het zorgt voor nuances. Zo luisteren we nu in fases naar een lang (twee uur!) gesprek met Leon de Winter. Een rasverteller. Bevlogen. Soms heeft iemand veel te vertellen maar kan hij het niet zo goed overbrengen, maar hij zou nog een boeiend verhaal over een snippertje papier kunnen vertellen.
Als hij het over het klimaatprobleem heeft, waar hij niet in gelooft op de manier zoals het gebracht wordt, dan is het niet alleen in mijn hoofd dat ik weet dat ik er anders in sta, maar mijn lichaam reageert er zelfs op. Ik ervaar het zo anders en ook als hij het over welvaart heeft, wat voor hem heel belangrijk is. Het is fijn om comfortabel te leven en ik ben er dankbaar voor. Een dak boven onze hoofdjes, warmte vooral, water, voedsel, boeken, natuur, rijkdom! Veel meer hoeven we niet. Ik kan wel genieten van even iets luxes, als je dat zo schrijft, maar ik ben er niet afhankelijk van. En ja, ik vind wel dat we heel zuinig op de aarde moeten zijn.
Maar of alles zuiver is in wat te horen krijgen is een ander verhaal. En dat er veel verhalen spelen is inmiddels zo klaar als een klontje.
Ik ga zeker Leons laatste boek lezen op den duur. Een boek over hoe het zou kunnen worden. Een dystopisch verhaal. Dat het maar niet zo ver mag komen.


Er zijn heel veel mensen verschoven van links naar rechts (ik hoop dat er een moment komt dat die scheiding er niet meer is, dat er een basis is voor iedereen). Er zal een aardverschuiving zijn bij de verkiezingen. Ik deel veel niet met 'rechts', maar wel dat ik geen controlestaat wil en die komt er op deze manier en is er ook al deels. We blijven gewoon bij de PvdD, al vind ik dat ze wel meer van zich mogen laten horen. Goed zijn voor mens, dier en omgeving, het valt en gaat allemaal samen.