zaterdag 28 januari 2023

Weg

Ik had gisteren een lang stuk over gezondheid geschreven. Het was nog niet klaar. Ik heb blijkbaar iets raars gedaan en nu is het weg. Ik was er juist blij mee. Ik zit vaak in een stroom als ik schrijf en dat is later moeilijk terug te halen. Zal het wel proberen en hopen dat ik weer in die of in een andere stroom kom als ik over hetzelfde onderwerp schrijf. Ik kan het niet uitstaan, zo dom en zo jammer!
 
Bij rtl nieuws over oversterfte. Een paar fragmenten:

Mijnenveld Voor onderzoek is toegang nodig tot alle publieke data, die zo is geanonimiseerd dat resultaten niet herleidbaar zijn tot personen
(echt zo gek dat privacy opeens zo ontzettend belangrijk is, het gaat hier om het belangrijkste wat er kan gebeuren. Wat zou u belangrijk vinden, achter de oorzaken komen, zodat andere mensen gered kunnen worden, of alles in dienst van anonimiteit stellen? Die anonimiteit die op andere vlakken niet belangrijk is*),
benadrukt Omtzigt die het onderzoek een 'mijnenveld' noemt. Het RIVM en het CBS houden de data bij, maar niet alles wordt vrijgegeven en gedeeld in verband met privacy. 

Dat het delen van data zo moeilijk is, wringt bij Kamerleden. Agema: "Ik snap niet dat ze niet gewoon twee groepen kunnen maken: gevaccineerd en ongevaccineerd. En binnen die twee groepen de oversterfte kunnen onderzoeken. Dan krijgen we antwoorden."

Sinds enkele maanden heeft de Tweede Kamer een werkgroep oversterfte. Wieke Paulusma, Kamerlid van D66, is daarvan lid. In ons land is het, vergeleken met andere landen, relatief moeilijk om gezondheidsdata uit te wisselen, zegt ze.
En dan nog even Kuipers: "
Kuipers voelt er op dit moment weinig voor om ook het jaar 2022, zoals onder meer Kamerlid Omtzigt wil, te betrekken in de onderzoeken. "Ik vind het heel belangrijk dat we eerst even kijken naar 2020 en 2021." Tja ... 

*
Alles wordt steeds controleerbaarder, bijvoorbeeld dat mevrouw Kaag wil dat als iemand meer dan €100 contant geld opneemt dat gemonitord wordt. Of bij regelmatige opnames neemt de bank contact op.  
Dat huisartsen zien wie gevaccineerd is (is op verschillende plekken bekend). Uw huisarts of apotheker kan zien welke vaccins u al kreeg toegediend en wanneer. Hij heeft daarvoor toegang tot het systeem "Vaccinnet". Wat ik las heeft dat invloed op betalingen, maar ik heb geen idee hoe dat in zijn werk gaat. 

Nog een beetje meer Kuipers: Minister Ernst Kuipers  van Volksgezondheid, verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse pati├źnten.
Het kabinet kan maximumprijzen vaststellen voor geneesmiddelen om deze betaalbaar te houden. Maar van een groep geneesmiddelen staat de omzet volgens Kuipers onder druk. Daardoor wordt het voor fabrikanten minder interessant om deze medicijnen nog aan te bieden. (Dit is toch weer verschrikkelijk, het gaat helemaal niet om gezondheid, om hoe het gaat met mensen. Het gaat alleen maar om geld!!) Om dit te voorkomen, verhoogt de bewindsman de maximumprijs van geneesmiddelen waar geen patent op rust en die niet meer dan 500.000 euro opleveren. ,,Dan bied je de mogelijkheid om toch per product iets meer winst te maken”, zegt Kuipers. 
Dit betreft in totaal enkele duizenden medicijnen en kost zo’n 12 tot 13 miljoen euro. 
De medicijnfabriek in Leiden waar ik laatst over schreef heeft een doorstart gemaakt, dat is 'goed' nieuws. 

Het valt me op dat als ik wel eens iemand hoor die voor alles was, diegene vaak heel weinig informatie heeft. Het ligt in de lijn der verwachtingen van volgen want als je doet wat gevraagd wordt en je voelt je daar fijn bij, is er geen reden om erin te duiken, maar ik hoop dat de angst op een gegeven moment weg zal zijn en men zich wel in de materie gaat verdiepen. Er is heel veel te vinden en te lezen, maar het kost wel moeite omdat de gewone media het nergens over heeft.
Er was een grote conferentie met internationale topartsen en wetenschappers in Stockholm over de gevaren van mRNA prikken en je hoort er helemaal niets over. Zo belangrijk, het ging ook over de invloed op geboortes, maar het is doodstil. En ik vind dat weer beschamend. Beschamend om mensen informatie te onthouden die van levensbelang is.

Ik vind het ook interessant om opmerkingen/conclusies in wob documenten te lezen. Bijvoorbeeld dat het voor het prikken moest gaan over beschermen en niet over vrijheid.
Arts: "Dus 'vrijheden afpakken' en mensen die vrijheid teruggeven als ze zich laten prikken. Wat is er toch ongelooflijk veel kapot gemaakt in naam van wetenschap en geneeskunde. Maar het positieve is dat ik heb geleerd op mijn eigen intu├»tie te vertrouwen."